Πολιτική

Ανδρουλάκης προς Τσίπρα: Τι είναι Πρόοδος;

Ανδρουλάκης προς Τσίπρα: Τι είναι Πρόοδος;
Ανδρουλάκης προς Τσίπρα: Στα αριστερά του πολιτικού συνεχούς και στον ευρύτερο κεντοαριστερό άξονα της πολιτικής ζωής, φούντωσε εκ νέου η συζήτηση περί προόδου.

Στα αριστερά του πολιτικού συνεχούς και στον ευρύτερο κεντοαριστερό άξονα της πολιτικής ζωής, φούντωσε εκ νέου η συζήτηση περί προόδου. Πρόκειται για εκείνους τους όρους που είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, φορτισμένοι με ένα ιδιαίτερο ιστορικό και θεωρητικό βάρος.

Χωρίς να υπεισέλθει κάποιος στην εγελιανή διαλεκτική και στον τρόπο με τον οποίο την αναγιγνώσκει και την ερμηνεύει η αριστερά στις διάφορες εκδοχές της, δε μπορεί παρά να επισημάνει τον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με το ποιος κομματικός φορέας εκπροσωπεί την προοδευτικότητα στην Ελλάδα σήμερα. Για τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, το ΚΙΝΑΛ δεν δέχεται μαθήματα προοδευτικότητας από τον Α. Τσίπρα.

Η έννοια της προόδου αποκτά διαφορετικά περιεχόμενα από αυτά με την οποία την είχαμε ταυτίσει. Για τον Πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κομματικού φορέα του τόπου, η πρόοδος δεν πρέπει να παραπέμπει στον Σοσιαλισμό, τη συναφή κοινωνικοποίηση των μεγάλων μέσων παραγωγής και τη συντριβή του υπάρχοντος κράτους, όπως δεσμεύεται το ΚΚΕ, αλλά ούτε και με το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2015 – 2019.

Στο ΚΙΝΑΛ, επισημαίνει ο Ν. Ανδρουλάκης, το προοδευτικό πρόσημο μιας πολιτικής αναδεικνύεται από τον συγκεκριμένο και μετρήσιμο χαρακτήρα του: «Προτείνουμε σειρά μέτρων από την φαρέτρα μας όπως: Η ανάγκη μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ο κ. Μητσοτάκης καθώς υπάρχει μεγάλη εισροή μη προϋπολογισμένων εσόδων στο κράτος, αλλά και η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, τα οποία υπολογίζονται περί τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαϊκή επιτροπή για το 2022», τόνισε σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος χλεύασε σαρκαστικά τον Α. Τσίπρα: «Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει: “δίνεις 5, δώσε 10”, “δίνεις 10, δώσε 15”».

Αυτή η επαναχάραξη των γραμμών του δυισμού ανάμεσα στην Πρόοδο και τη Συντήρηση συνοδεύεται, λοιπόν, ή, τουλάχιστον, πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις που δεν τρέφουν αισθήματα νοσταλγίας για το παρελθόν, αλλά που κοιτάζουν μπροστά, που έχουν στραμμένο προς τις προκλήσεις του μέλλοντος, μέσα από θεματικές πολιτικές – προτάσεις. Η δυναμική επανεμφάνιση αυτού που ονομάζεται issue politics στην ευρύτερη κεντροαριστερά έχει τα δικά της παρακολουθήματα σε καίριους τομείς της ζωής των πολιτών: στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, τις μορφές κοινωνικής ασφάλισης.

Ο «εμφύλιος» ξέσπασε, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει στον προγραμματικό πολιτικό λόγο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, που δεν σήκωσε το γάντι της αντιπαράθεσης. Προς το παρόν, τουλάχιστον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments