Πολιτική

Επίτροπος Ενέργειας από Δελφούς: Μέχρι το 2022 να αντικατασταθούν τα 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Επίτροπος Ενέργειας από Δελφούς: Μέχρι το 2022 να αντικατασταθούν τα 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε.
Επίτροπος Ενέργειας από Δελφούς: Κατά την Ευρωπαία αξιωματούχο, είναι ωστόσο σαφές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το σύνολο των ποσοτήτων του ρωσικού αερίου που σήμερα εισάγει.

Στην απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την ενέργεια αναφέρθηκε η Επίτροπος Ενέργειας από τους Δελφούς. Κατά την τοποθέτησή της στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η κυρία Σίμσον εξέφρασε την εκτίμησή της ότι αν παραδοθούν όλα τα έργα «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης, που βρίσκονται υπό σχεδιασμό για την περίοδο ως το 2030, τότε η εξοικονόμηση και προσθήκη παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), θα ισοδυναμεί με τον όγκο του αερίου που η ΕΕ εισάγει σήμερα από τη Ρωσία.

Η Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο

Κατά την Ευρωπαία αξιωματούχο, είναι ωστόσο σαφές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το σύνολο των ποσοτήτων του ρωσικού αερίου που σήμερα εισάγει. Πρόσθεσε δε πως αν υπάρξει πλήρης διατάραξη στην προσφορά του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τότε δεν αποκλείεται να τεθούν σε εφαρμογή εργαλεία, που δεν είναι εναρμονισμένα με τη μακροπρόθεσμη πολιτική της ΕΕ για την απανθρακοποίηση, αλλά «θα είναι αναγκαία».

Η κ. Σίμσον επισήμανε ακόμα ότι χρειάζεται να προτεραιοποιηθούν δύο ζητούμενα: πρώτον, η ασφάλεια των προμηθειών και δεύτερον η παροχή ενέργειας σε προσιτές τιμές. Η Επίτροπος επανέλαβε ότι η ΕΕ είχε αρχίσει να αναβαθμίζει ήδη από τον Ιανουάριο τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που θα υπήρχε πλήρης διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη κατά τον σχεδιασμό της και τα κράτη-μέλη που είναι «landlocked», δηλαδή δεν έχουν πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου ή διασυνδέσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments