Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Δείτε live τη συζήτηση με τον Mathias Cormann

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Δείτε live τη συζήτηση με τον Mathias Cormann
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Mathias Cormann

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Mathias Cormann, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του Politico, Florian Eder.

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία»,  τόνισε ο πρωθυπουργός. Περιμένουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά θα την προσαρμόσουμε προς χαμηλότερα επίπεδα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σπάσει ο δεσμός μεταξύ φυσικού αερίου και τιμών ρεύματος

Όπως είπε, πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ φυσικού αερίου και τιμών ρεύματος. «Ελπίζω ότι θα το κάνουμε σε επίπεδο Ευρώπης. Περιμένω αποφάσεις σε αυτό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος αν γίνει αυτό», τόνισε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «αν δεν κινηθούμε θα αυξηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Έχουμε μια αγορά που σήμερα δεν λειτουργεί, οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί δέκα φορές, υπογράμμισε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες. «Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί με κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έλαβε κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης, «χθες λάβαμε τα πρώτα 3,6 δισ. ευρώ» είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν χάνε τον στόχο της που είναι οι μεταρρυθμίσεις. «Η κρίση είναι πάντα ευκαιρία για μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» ανέφερε.

Για το ελληνικό χρέος

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος αναγνώρισε ότι είναι πολύ υψηλό, αλλά -όπως είπε- είναι πιο «καλόηθες» λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.  «Μπορεί να ξεφύγαμε λίγο από το προϋπολογισμό του 2022 λόγω των έκτακτων γεγονότων, αλλά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023» διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το ρωσικό αέριο

Σχετικά με την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο σε μια μέρα», αλλά παρατήρησε ότι «τυχόν ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί στο θέμα αυτό είναι σε βάρος της Ουκρανίας που δέχεται τη βία». Ακολούθως, υπενθύμισε πως η ΕΕ συμφώνησε με τις ΗΠΑ για εισαγωγή LNG αερίου (υγροποιημένο). «Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε κάτι ανάλογο με την Αυστραλία… Υπάρχει πεδίο για μεγαλύτερη συνεργασία στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά» είπε. Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΕΕ έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος όπως με το Ταμείο Ανάπτυξης για την πανδημία, πρόοδος που παλιά θεωρούνταν ασύλληπτη, κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει στην ενέργεια. Χρειάζεται ευρωπαϊκή προσέγγιση στις «επώδυνες» αυξήσεις στην ενέργεια, σημείωσε.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments