Πολιτισμός

Μέσα από την πανδημία, το Artist Duo Miller & Shellabarger δημιούργησε μια έκθεση για τους θανάτους από covid

Μέσα από την πανδημία, το Artist Duo Miller & Shellabarger δημιούργησε μια έκθεση για τους θανάτους από covid

Πηγή Φωτογραφίας: University Galleries - Illinois State University

Η παράσταση, «Loving Repeating», αντλεί το όνομά της από το μυθιστόρημα του 1925 The Making of the Americans της Gertrude Stein, το οποίο παρακολουθεί τις ιστορίες δύο οικογενειών σε πολλές γενιές.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει παγκοσμίως από επιπλοκές που σχετίζονται με τον Covid. Είναι δυνατόν, να αναλογιστεί κανείς πως ένα τόσο απίστευτα μεγάλο αριθμό, προσφέρει παράλληλα  μια σωτηρία για τον κόσμο; Το  δίδυμο καλλιτεχνών Dutes Miller & Stan Shellabarger έχει ξεκινήσει να το κάνει με μια έκθεση στο Hyde Park Art Center του Σικάγο που ανοίγει στις 10 Απριλίου.

Η παράσταση, «Loving Repeating», αντλεί το όνομά της από το μυθιστόρημα του 1925 The Making of the Americans της Gertrude Stein, το οποίο παρακολουθεί τις ιστορίες δύο οικογενειών σε πολλές γενιές. «Μιλάει για την ιστορία που φτιάχνεται από την επανάληψη της καθημερινότητας, για γενιές, [ως] ένα είδος απείρου», είπε πρόσφατα ο Μίλερ στο ARTnews. «Αυτές οι ιδέες ομαδικότητας και χωρισμού έχουν περάσει στις περισσότερες από τις συνεργατικές μας προσπάθειες, αγκαλιάζοντας αυτές τις στιγμές επειδή είναι φευγαλέες. Αυτή δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά μια ιδέα που έρχεται στο μυαλό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Αν και το δίδυμο σκέφτεται την ευθραυστότητα της ζωής για περισσότερα από 30 χρόνια, με αφορμή την πανδημία συγχρονίζεται άψογα με το θέμα με το οποίο εργάζονται εδώ και δεκαετίες. Τα κύρια θέματα της έκθεσης των καλλιτεχνών, και η πρακτική τους σε ένα πιο γενικό πλαίσιο  είναι «η ομαδικότητα και ο χωρισμός, η αγάπη και η θλίψη», πρόσθεσε ο Μίλερ.

«Η πανδημία έχει φέρει πραγματικά αυτά τα ζητήματα στο μυαλό των ανθρώπων, οπότε νομίζω ότι τώρα η δουλειά μας έχει απήχηση με αυτό που κάνουμε εδώ και χρόνια».

Το κεντρικό έργο της παράστασης είναι μια γιγάντια τοιχογραφία -80Χ 20 ft – που παρουσιάζει διάφορες ζωγραφισμένες με βινύλιο σιλουέτες του σώματός τους σε κυματιστά μοτίβα. Και στα δύο άκρα υπάρχει μια έκδοση 20 ποδιών του εαυτού τους. Οι σιλουέτες που επιβραδύνονται βαθμολογούνται σε μικρότερα μεγέθη. Δείχνουν το δίδυμο να χορεύει, να παλεύει, να τεντώνεται και να κάνει σεξ από πίσω. Η τοιχογραφία είναι μια ανανέωση ενός στυλ — γιρλάντες από κομμένο χαρτί των σιλουετών τους που οι καλλιτέχνες φτιάχνουν σε διάφορες μορφές εδώ και 15 χρόνια. Επειδή το χαρτί μπορούσε να σκιστεί κατά την παραγωγή ενός τόσο μεγάλου έργου, το δίδυμο επέλεξε να δημιουργήσει αυτές τις νέες γιρλάντες σε βινύλιο.

View this post on Instagram

A post shared by Dutes (@dutesmiller)

Miller & Shellabarger, που πρωτογνωρίστηκαν ως B.F.A. φοιτητές στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο κρατικό πανεπιστήμιο του Ιλινόις και συνεχίζουν να διατηρούν τις δικές τους ξεχωριστές πρακτικές, σχεδίασαν επίσης την τοιχογραφία με μια αναγκαστική προοπτική ενός σημείου, για να φαίνεται σαν το κομμάτι να “υποχωρεί στον τοίχο”, είπε ο Shellabarger. .

Δύο μικρότερες χάρτινες εκδόσεις των σιλουετών θα κρέμονται επίσης σε αυτό το χώρο, ξεκινώντας από τον απέναντι τοίχο, με ύψος επτά πόδια και σιγά σιγά συρρικνώνονται στα δύο πόδια, προτού συναντηθούν στο σημείο της τοιχογραφίας. Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης μια συμμετοχική παράσταση στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες στη δημιουργία γερανών από χαρτί. Μόλις ολοκληρωθούν, οι επισκέπτες μπορούν να τα πετάξουν σε ένα μπαλκόνι από τον ημιώροφο του κέντρου σε ένα σωρό που θα μεγαλώνει καθώς προχωρά η έκθεση.

View this post on Instagram

A post shared by Dutes (@dutesmiller)

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου, ήταν στα σκαριά για περίπου 18 μήνες, οπότε ο αρχικός σχεδιασμός ήρθε σε μια στιγμή που οι καλλιτέχνες δεν ήταν ακόμα σίγουροι πώς —ή εάν— το κοινό θα μπορούσε να έχει αμφιβολίες.

«Ο Stan κι εγώ είχαμε ακόμα τις αμφιβολίες μας », είπε ο Miller

Οι σιλουέτες, που προέκυψαν από μια σειρά φωτογραφιών που δημιούργησαν για να τεκμηριώσουν το πέρασμα του χρόνου καθώς επηρεάζει το σώμα και τον εαυτό τους, αναφέρονται επίσης στην επιθυμία να καταγράψουν τη ζωή τους μαζί.

Ο Μίλερ ανέφερε «Αυτό σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που μιλάμε για θάνατο και θνησιμότητα: εκμεταλλεύσου τη ζωή σου, ζήσε τη στιγμή. Όταν γίνει, έγινε. Το έργο που αντιπροσωπεύει δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί ή να φυλαχθεί με πολύτιμο τρόπο που είναι ψευδές».

«Επεκτείνει τη μεταφορά ότι η ζωή είναι εύθραυστη, ότι η ζωή δεν διαρκεί», συνέχισε ο Shellabarger. «Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή. Αυτό ήταν πάντα αλήθεια. Η πανδημία μόλις το έφερε στο προσκήνιο και το έφερε πιο κοντά στο σπίτι μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments