Nέα της αγοράς

Φωτοβολταϊκό Κοζάνης: Ορόσημο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και των Ελληνικών Πετρελαίων

Φωτοβολταϊκό Κοζάνης: Ορόσημο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και των Ελληνικών Πετρελαίων

Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr

Φωτοβολταϊκό Κοζάνης: Το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη

Πολλαπλά μηνύματα εν μέσω των προκλήσεων για την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ασφάλεια της Ε.Ε. που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία εκπέμπονται από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ελλάδας και της Ν.Α. Ευρώπης.

Κατασκευάστηκε στην Κοζάνη σε χρόνο ρεκόρ, σε μόλις 20 μήνες, από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, πραγματοποιώντας μία επένδυση της τάξης των 130 εκ. ευρώ. Το φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 204,3 MW εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη 6 Απριλίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διοίκηση του ελληνικού ενεργειακού ομίλου.

Η συστοιχία των 18 επιμέρους ηλιακών πάρκων που αποτελείται από 509.000 πάνελ διπλής όψεως και εκτείνεται σε έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων, μπαίνει σταδιακά τις επόμενες μέρες σε λειτουργία προσφέροντας ετήσιο όφελος στην οικονομία από 80 έως 100 εκ. ευρώ. Η χώρα μας εξοικονομεί δαπάνες από εισαγωγές φυσικού αερίου και εκπομπές CO2, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας του συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό των αυξήσεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που επωμίζονται οι καταναλωτές.

Τα μηνύματα

Με το φωτοβολταϊκό πάρκο η Ελλάδα και τα ΕΛ.ΠΕ στέλνουν τα ακόλουθα μηνύματα:

1. Το έργο σηματοδοτεί τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας καθώς είναι το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο στη Ν.Α. Μεσόγειο και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Η μετάβαση στις πράσινες μορφές ενέργειας επιβεβαιώνεται ως η μοναδική και αναγκαία λύση τόσο για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων όσο πολύ περισσότερο για τη θωράκιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, ζήτημα που ανακύπτει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο.

2. Η στροφή στις ΑΠΕ είναι αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Τα ΕΛ.ΠΕ διέγνωσαν εγκαίρως αυτές τις συνθήκες και με ταχύτατους ρυθμούς προχώρησαν τόσο στην κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου όσο και στο VISION 2025 το στρατηγικό πλάνο του εταιρικού και ενεργειακού μετασχηματισμού.

Ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος θα διαθέσει, στο πλαίσιο του VISION 2025, περίπου τα μισά κεφάλαια των προγραμματισμένων επενδύσεων του για έργα ΑΠΕ και νέες τεχνολογίες καθαρών καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2026 θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1 GW και έως το 2030 θα φτάσει στα 2 GW.

3. Το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης αφήνει θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Θα παράγει 350 GWh καλύπτοντας τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ είναι έτοιμα να διαθέσουν 1,5 εκ. ευρώ καθ’ υπόδειξη του Δασαρχείου της περιοχής για έργα δεντροφύτευσης. Επιπλέον στη φάση της κατασκευής του απασχολήθηκαν 350 εργαζόμενοι της περιοχής ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

Αντίστοιχα οφέλη αφήνουν και οι περισσότερες επενδύσεις ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες.

4. Το έργο σέβεται την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.

Ανάμεσα στα ηλιακά πάνελ έχουν αφεθεί ελεύθεροι χώροι για την απρόσκοπτη άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή.

5. Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών.

Το πάρκο κατασκευάστηκε με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) και διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System).

Κύριος εργολάβος του έργου ήταν η εταιρεία JUWI, ενώ την παρακολούθηση της κατασκευής είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική στροφή του Ομίλου αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στη νέα αυτή αγορά.

Ο CEO των ΕΛ.ΠΕ

Στη διάρκεια των εγκαινίων ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους επίσημους καλεσμένους εξήγησε γιατι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ορόσημο για τον όμιλο:

«Το έργο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα την απόφασή μας και τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε, με τρόπο ουσιαστικό, σε μια νέα εποχή προκλήσεων. Θέσαμε σαν προτεραιότητα να δημιουργήσουμε τα ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών, ξεπερνώντας την αδράνεια που χαρακτηρίζει συνήθως μεγάλους οργανισμούς με μακρά και πετυχημένη ιστορία. Στοχεύουμε σε έναν πιο ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, που θα πρωτοστατεί στις εξελίξεις, ενισχύοντας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επισπεύδουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό και στηρίζουμε τη μετάβαση σε προηγμένες και μηδενικών εκπομπών μορφές ενέργειας, αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζουμε και την πετυχημένη βασική μας δραστηριότητα.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς να βλέπουμε τη σχεδόν καθολική αποδοχή και ταύτιση των εργαζομένων του Ομίλου, αλλά και των μετόχων μας και των αγορών, με τη νέα αυτή στρατηγική. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν και όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, που σήμερα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και της πρόσβασης σε φτηνή και πράσινη ενέργεια για τους καταναλωτές. Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με άξονα το στρατηγικό σχέδιο “Όραμα 2025” υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030, ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο πρωθυπουργός

Για τον συμβολισμό του έργου μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας το λόγο στη διάρκεια των εγκαινίων:

«Το έργο αυτό συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός αλλά και εκτός συνόρων. Είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη συνολικά. Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια από ένα θεωρητικό σχέδιο σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments