Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Κορωνοϊός: Πώς θα κάνουμε Πάσχα
Κορωνοϊός: Τον κύκλο της φαίνεται να ολοκληρώνει η Ομικρον 2, ύστερα από δύο και πλέον μήνες κυκλοφορίας στη χώρα μας.

Την προσοχή των πολιτών εφιστούν οι επιστήμονες, σχετικά με τον κορωνοϊό ενόψει του Πάσχα. Τον κύκλο της φαίνεται να ολοκληρώνει η Ομικρον 2, ύστερα από δύο και πλέον μήνες κυκλοφορίας στη χώρα μας. Το πέρασμά της, αν και σαρωτικό  μαζί με την Ομικρον 1 μόλυναν τις τελευταίες 72 ημέρες τουλάχιστον 713.050 άτομα στην Ελλάδα, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ασυμπτωματικοί , δείχνει να είναι μικρής διάρκειας, με τις εκτιμήσεις να βλέπουν σημαντική πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης έως τα τέλη Απριλίου.

«Μπορούμε να κάνουμε Πάσχα χωρίς να έχουμε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Είναι καλό να μην καλλιεργούμε ένα υπεραισιόδοξο κλίμα. Να κάνουμε ό,τι είναι να κάνουμε ακολουθώντας τα πρωτόκολλα, με μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Η παραλλαγή αυτή δεν είναι ικανή να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Όμως, φαίνεται ότι η 3η και η 4η ενισχυτική δόση του εμβολίου πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο Mega.

«Υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου. Ευτυχώς υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο ιός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε 50 νεκρούς κάθε ημέρα. Δεν πρέπει να δώσουμε άλλη ευκαιρία σε αυτό τον ιό. Αρχίζουμε τώρα να μπαίνουμε σε μία σειρά, αλλά είμαστε ακόμα υπό τη σκιά του ιού», τόνισε.

«Μέχρι το Πάσχα πρέπει να κάνουμε αυτό που λέει η πολιτεία. Οι μάσκες δεν έχουν καταργηθεί σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός. Οι επιχειρηματίες και οι εκκλησίες πρέπει να φροντίσουν να μη δημιουργηθεί μεγάλος συνωστισμός. Χρειάζεται προσοχή για να μην αναζωπυρωθεί η πανδημία», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος και συμπλήρωσε ότι «Οι ηλικιωμένοι, οι άνω των 60 πρέπει να κάνουν την 3η και την 4η δόση του εμβολίου. Αν τα κάνουμε αυτά, δε φοβόμαστε τίποτα. Η πίεση στο σύστημα υγείας τώρα δεν είναι τόσο έντονη».

Τι δείχνουν οι σκληροί δείκτες

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, έως τότε τα ημερήσια κρούσματα θα έχουν μειωθεί σημαντικά και η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θα συνεχίζεται, έστω με αργούς ρυθμούς.

Αλλωστε, οι «σκληροί δείκτες» – με έμφαση στους διασωληνωμένους – μαρτυρούν πως το ΕΣΥ δεν δέχεται την ίδια πίεση συγκριτικά με τα περασμένα κύματα. Και αυτό οφείλεται σημαντικά στην εμβολιαστική θωράκιση των πλέον ευάλωτων πολιτών. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το 90% των ατόμων 60+ στη χώρα μας έχει υποβληθεί στο βασικό σχήμα εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης COVID-19. Επίσης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, το 85% των δικαιούχων έχει υποβληθεί στην πρώτη αναμνηστική δόση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments