Κόσμος

Εμβόλια: Εκατομμύρια δόσεις καταλήγουν στα σκουπίδια…

Εμβόλια: Εκατομμύρια δόσεις καταλήγουν στα σκουπίδια…

Πηγή Φωτογραφίας: EUROPEAN SCIENCE - MEDIA HUB

Στις χώρες μέλη του G7 και της Ε.Ε. υπολογίζεται πως 241 εκατ. δόσεις εμβολίου για covid-19 έμειναν αχρησιμοποίητες στις αποθήκες και τελικά έληξαν στα μέσα Μαρτίου.

Στα αζήτητα τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της Codid-19! Εκατομμύρια δόσεις που ετοίμασαν οι εταιρείες θα μείνουν στα ράφια λόγω του αισθητά μειωμένου ενδιαφέροντος είτε για την αναμνηστική είτε για τη τέταρτη δόση και, αναπόφευκτα, θα καταλήξουν στα σκουπίδια!

Από τις αρχές της χρονιάς, η ζήτηση μειώθηκε στο μισό, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κόσμος στις ανεπτυγμένες και πλουσιότερες χώρες έγινε πιο επιφυλακτικός στο να λάβει ενισχυτικές δόσεις δεδομένης της μικρότερης επικινδυνότητας της παραλλαγής Όμικρον, ενώ στις φτωχότερες χώρες η πρόσβαση σε εμβόλια παραμένει χαμηλή. Οπως αναφέρουν οι Financial Times  ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών έχει οδηγήσει σε δραστική πτώση των εμβολιασμών.

Λιγότερες 3 δισ. δόσεις στο 2022

Συγκεντρωτικά στοιχεία της εταιρεία αναλύσεων υγειονομικών δεδομένων Airfinity δείχνουν πως στα μέσα Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν διεθνώς 104 εκατ. εμβολιασμοί σε εβδομαδιαία βάση, από 212 εκατ. εμβολιασμοί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

«Με την παραλλαγή Όμικρον να οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή νόσηση, ο κόσμος έχει χάσει την διάθεση του να εμβολιαστεί. Τα στοιχεία από το πρόγραμμα τρίτης και τέταρτης δόσης σε Ισραήλ και Χιλή δείχνουν μια πτώση κατά 25% για την ενισχυτική δόση και κατά 50% για την τέταρτη δόση» επισημαίνει ο διευθυντής αναλύσεων της εταιρείας.

Αποτέλεσμα της κάμψης αυτής είναι οι εκτιμώμενες παγκόσμιες πωλήσεις των εμβολίων των δυτικών εταιρειών να αναμένεται πως θα διαμορφωθούν τελικά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το αναμενόμενο.

Η Airfinity στις μετρήσεις της υπολογίζει πλέον πως θα χορηγηθούν συνολικά 6 δισ. δόσεις το 2022, σε σχέση με τις 9 δισ. δόσεις που αναμένονταν. Αυτό σημαίνει πως αντιστοίχως τα εκτιμώμενα έσοδα για τις φαρμακευτικές θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον το ένα πέμπτο.

Βουτιά στα έσοδα των εταιρειών

Τρεις μήνες πριν, η Airfinity προέβλεπε πως τα έσοδα από τα εμβόλια θα κυμανθούν στα 80,9 δισ. δολάρια, ενώ με την τωρινή αναθεώρηση της κατεβάζει τον πήχη γύρω στα 64,1 δισ. δολάρια.

Θυμίζουμε πως την περσινή χρονιά οι μεγάλες δυτικές εταιρείες παραγωγής εμβολίων, η Pfizer, η BioNTech, η Moderna, η AstraZeneca, η J&J και η Novavax ανακοίνωσαν συνολικές πωλήσεις εμβολίων ύψους 61 δισ. δολαρίων.

Τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech και της Moderna αναμένεται, βέβαια, να κυριαρχήσουν και φέτος στην αγορά των covid εμβολίων, με τις εταιρείες των εμβολίων mRNA να ελέγχουν περίπου το 88% της αγοράς. Όμως, οι νέες εκτιμήσεις της Airfinity μεταφράζονται σε μια υποχώρηση των προβλέψεων των Pfizer/BioNTech κατά 15% και της Moderna κατά 27%. Για την αμερικανογερμανική κοινοπραξία τα έσοδα θα κυμανθούν στα 36,4 δισ. δολαρίων και για την αμερικανική βιοτεχνολογική στα 18,7 δισ. δολαρία.

Οι πωλήσεις του εμβολίου της AstraZeneca θα κυμανθούν στα 3 δισ. δολάρια και της J&J στα 2,87 δισ. δολάρια. Όσον αφορά την νεοεισερχόμενη στην αγορά των εμβολίων Novavax, οι πωλήσεις της εκτιμώνται στα 2,74 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 4,61 δισ. δολάρια που ανέμενε η Airfinity στην προηγούμενη πρόβλεψη της.

Δόσεις που καταλήγουν στα… σκουπίδια!

Βέβαια το χάσμα των εμβολιασμών μεταξύ του ανεπτυγμένου και τρίτου κόσμου δεν έχει μειωθεί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Αφρική μόλις το 16% του πληθυσμού, ήτοι 209 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Παρ όλα αυτά, η πτώση του ενδιαφέροντος σημαίνει πως εκατομμύρια δόσεις που έχουν παραχθεί θα καταλήξουν στα… σκουπίδια!

Η Airfinity υπολογίζει πως με τις πωλήσεις το 2023 να μειώνονται περαιτέρω στα 2 με 4 δισ. δόσεις, μεγάλη ποσότητα σκευασμάτων θα καταλήξει στα… αζήτητα και θα πεταχτεί. Ήδη τα αποθέματα έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται φτάνοντας τα 2,3 δισ. δόσεις, κάτι που έχει οδηγήσει πολλές μονάδες να μειώνουν το ρυθμό παραγωγής.

Στις χώρες μέλη του G7 και της Ε.Ε. υπολογίζεται πως 241 εκατ. δόσεις που αγοράστηκαν, έμειναν αχρησιμοποίητες στις αποθήκες και τελικά έληξαν στα μέσα Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments