Διεθνή

Συνάντηση Ε.Ε – ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο: Γιατί μπαίνει φρένο στο εμπάργκο

Συνάντηση Ε.Ε – ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο: Γιατί μπαίνει φρένο στο εμπάργκο

Πηγή Φωτογραφίας: verangola.net

Συνάντηση Ε.Ε - ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ μέχρι στιγμής δείχνει να μην αντιδρά στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να αντλήσουν περισσότερο αργό για να μειώσουν τις τιμές

Έντονη κουβέντα έχει σχηματιστεί γύρω από το αν πρέπει να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία που αφορούν και το πετρέλαιο. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους του ΟΠΕΚ για να διαπιστωθεί και να εξεταστεί αν θα αυξηθεί η παραγωγή του πετρελαίου. Από την άλλη οι Βρυξέλλες έχουν ρίξει στο τραπέζι το να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τι συμβαίνει με τον ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ μέχρι στιγμής δείχνει να μην αντιδρά στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να αντλήσουν περισσότερο αργό για να μειώσουν τις τιμές, οι οποίες έφτασαν σε υψηλό 14 ετών τον περασμένο μήνα. Η συνάντηση ΕΕ-ΟΠΕΚ το απόγευμα της Δευτέρας είναι η τελευταία σε έναν διάλογο που ξεκίνησε μεταξύ των δύο πλευρών το 2005.

Το ρωσικό πετρέλαιο έχει αποκλειστεί από τις κυρώσεις της ΕΕ μέχρι στιγμής. Αλλά αφού το μπλοκ των 27 χωρών συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα, ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Τι είχε προηγηθεί

Ισχυρά μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιχείρησαν να κρατήσουν ουδέτερη στάση μεταξύ Δύσης και Μόσχας, ενώ ο OPEC+, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, δεν έχει συζητήσει καθόλου το ζήτημα της Ουκρανίας. Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Μοχάμαντ Μπαρκίντο, συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson στις 16 Μαρτίου για να συζητήσουν τις «κρίσιμες στιγμές» για την αγορά ενέργειας, ανέφερε ο Simson στο Twitter.

Μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ είπε ότι οι ανησυχίες του ομίλου έγιναν σαφείς στην ΕΕ. «Είναι πολύ καλά ενημερωμένοι», είπε η πηγή, αρνούμενη να κατονομαστεί. Πρίνο

Η Σαουδική Αραβία θεωρεί σημαντική τη σχέση με τη Ρωσία

Οι καταναλώτριες χώρες αναζητούν άλλες λύσεις για να εκτονώσουν τις πιέσεις που ασκούνται στις τιμές του αργού μετά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας καθώς ο ΟΠΕΚ δεν θέλει να αναμειχθεί στην κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της δεύτερης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η σχέση με τη Μόσχα είναι σημαντική τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά για τον ΟΠΕΚ, κυρίως δε για βασικές χώρες του, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ είναι προβληματικές καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν επεδίωξε να βάλει στο περιθώριο τον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Ορισμένες χώρες του Περσικού Κόλπου επιδιώκουν μία γραπτή συμφωνία με την Ουάσιγκτον που θα τους παρέχει αμυντική βοήθεια καθώς η κλιμάκωση των επιθέσεων από μαχητές στην Υεμένη απειλεί πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments