Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Δημοσιονομική χαλάρωση και φοροελαφρύνσεις  2,2 δις φέρνει το τέλος της εποπτείας

Ελληνική οικονομία: Δημοσιονομική χαλάρωση και φοροελαφρύνσεις  2,2 δις φέρνει το τέλος της εποπτείας
Ελληνική οικονομία: Η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν θα εισπράξει 750 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη από τόκους των ελληνικών ομολόγων που είχαν η ΕΚΤ και τα κράτη που μας δάνεισαν την εποχή των μνημονίων.

Παρά την έντονη ανησυχία που επικρατεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες αναμένεται να φανούν και περαιτέρω τους προσεχείς μήνες, η ελληνική οικονομία κατάφερε να έχει μια επιτυχή έκβαση αναφορικά με το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν θα εισπράξει 750 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη από τόκους των ελληνικών ομολόγων που είχαν η ΕΚΤ και τα κράτη που μας δάνεισαν την εποχή των μνημονίων. Παράλληλα, η κυβέρνηση διεκδικεί την καταβολή επιπλέον 700 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει οριστικά και αυτός ο λογαριασμός.

Ανοιχτό παράθυρο για δημοσιονομική χαλάρωση

Είναι πολύ σημαντικό όμως ότι και το σκέλος της νέας συμφωνίας για τον «οδικό χάρτη» της μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους που φαίνεται ότι θα επιτευχθεί για τη διετία 2022-2023, διάστημα στο οποίο εκτιμάται ότι θα παραμείνουν «παγωμένοι» οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για όλη την ΕΕ, εξαιτίας και του πολέμου.

Τι δήλωσε ο Ντομπρόβσκις για το πρωτογενές πλεόνασμα

Το τέλος της  ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας από τον προσεχή Αύγουστο ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις πριν από λίγες ημέρες. Παραχωρώντας κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα τόνισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης. Αν γίνει αυτό, κάτι που είναι ορατό, η επίσημη απόφαση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα ληφθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε πως θα καταβληθεί μετά το 2022.

Σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023, είπε πως αυτό είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το νέο τοπίο», ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους. Για την πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο Επίτροπος επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις δεν προβλέπουν τη διατήρησή της, αλλά αυτό θα εξετασθεί στις 16 Μαΐου.

Τι αλλάζει με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Μαζί με την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή «ακριβού» χρέους συνολικού ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2022-2024.

Μόλις 1,8 δισ. ευρώ έχουν απομείνει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η χώρα για τα δάνεια που πήρε το 2010. Τα άλλα 5,3 δισ. ευρώ είναι μέρος από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου το οποίο αφορά τις δόσεις για τα έτη 2022 και 2023, ύψους 5,28 δισ. ευρώ. Μπορεί τα 7,1 δισ ευρώ να φαντάζουν ελάχιστα μπροστά στα 340 δισ. συνολικού εξωτερικού δημοσίου χρέους της χώρας, αλλά είναι εξόχως σημαντικά για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του αλλά και το κύρος της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments