Διεθνή

Τα παιδιά του Κρεμλίνου: Μεγάλωσαν στη Δύση, που οι γονείς “απορρίππτουν”

Τα παιδιά του Κρεμλίνου: Μεγάλωσαν στη Δύση, που οι γονείς “απορρίππτουν”

Πηγή Φωτογραφίας: People - Cnn

Το ρωσικό παράδοξο: Οι γονείς απορρίπτουν τη Δύση, αλλά τα παιδιά τους διαβιούν πολυτελώς σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Τα παιδιά που συνδέονται με το Κρεμλίνο μεγάλωσαν στις ίδιες τις χώρες, τις κοινωνίες των οποίων οι γονείς ισχυρίζονται ότι απορρίπτουν.

Ο δικός τους είναι ένας κόσμος ιδιωτικών τζετ, πολυτελών παριζιάνικων διαμερισμάτων, αυστριακών διακοπών για σκι και εκπαίδευσης σε ελίτ πανεπιστήμια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Οι γονείς τους έχουν εξαιρετική ακίνητη περιουσία στις πιο αποκλειστικές λεωφόρους των πρωτευουσών της Ευρώπης. Τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με επώνυμα φορέματα και εκδηλώσεις στο κόκκινο χαλί. Μια νεαρή γυναίκα δημοσίευσε φωτογραφίες από τα 22α γενέθλιά της, δίπλα στην πισίνα στη βίλα στην Αδριατική Θάλασσα ενός από τους ολιγάρχες του Πούτιν.

Γνωρίστε τα παιδιά του Κρεμλίνου

Ενώ οι γονείς τους διαφωνούν δημόσια κατά της Δύσης, τα παιδιά τους μεγαλώνουν στις ίδιες τις χώρες των οποίων τις κοινωνίες ισχυρίζονται ότι απορρίπτουν.

«Είναι προφανώς ακραία υποκρισία», είπε ο Daniel Treisman, καθηγητής με ειδίκευση στη ρωσική πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

«Μπορεί να μην βλέπουν καν αντίφαση», είπε ο Treisman. “Πιστεύουν ότι υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά γιατί αυτό να επηρεάσει τα εκπαιδευτικά σχέδια της κόρης τους; Ή πού έχουν τα «κάστρα»  τους;”

Ο ίδιος ο Πούτιν κατακεραύνωσε τους Ρώσους που μπορεί «διανοητικά» να ευθυγραμμιστούν με τη Δύση σε μια ομιλία του τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας τους ότι πιστεύουν ότι είναι μέρος μιας «ανώτερης φυλής» και ότι συνεργάζονται με τη «συλλογική Δύση» προς έναν στόχο: «την καταστροφή της Ρωσίας. ”

«Ο ρωσικός λαός θα μπορεί πάντα να ξεχωρίζει τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες και απλώς να τους φτύνει σαν σκνίπα που μπήκε κατά λάθος στο στόμα τους», είπε ο Πούτιν.

Τα τέκνα Πεσκόφ

Μία από τις πρώτες οικογένειες υποτιθέμενης ρωσικής διαφθοράς και υποκρισίας είναι αυτή του Ντμίτρι Πεσκόφ, αναπληρωτή επιτελάρχη και γενικό εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν — ένας ρόλος που τον καθιστά το πιο δυνατό φερέφωνο του Πούτιν, αυτός που σε σχεδόν καθημερινή βάση διανέμει το σκληροπυρηνικό βιτριόλι του Ρώσου Προέδρου εναντίον της Δύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις στον Πεσκόφ, τη σύζυγό του και τα δύο ενήλικα παιδιά (από δύο προηγούμενους γάμους), δηλώνοντας ότι η οικογένεια ζει «πολυτελή τρόπο ζωής που δεν ταιριάζει με τον μισθό του δημοσίου υπαλλήλου του Πεσκόφ και πιθανότατα βασίζεται στον παράνομο πλούτο των διασυνδέσεων του Πεσκόφ με Πούτιν». Τουλάχιστον δύο από τα παιδιά του μεγάλωσαν σε μεγάλο βαθμό στη Δυτική Ευρώπη πριν επιστρέψουν στη Μόσχα ως ενήλικες.

Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε τις αμφισβητούμενες υπερβολές, ο Πεσκόφ — ο οποίος διατήρησε τον ρόλο του για σχεδόν μια δεκαετία και φέρεται να κέρδισε 173.000 δολάρια το 2020 — εθεάθη να φορά ένα επώνυμο ρολόι 600.000 δολαρίων και πήγε μήνα του μέλιτος που περιελάμβανε περίπου 430.000 δολάρια – γιοτ την εβδομάδα στα ανοικτά των ακτών της Σαρδηνίας, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς που ιδρύθηκε από τον φυλακισμένο Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Με βάση τα αρχεία ιδιοκτησίας, τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις βάσεις δεδομένων τροχαιακών παραβιάσεων, το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς αποκάλυψε επίσης ότι η σύζυγος, η πρώην σύζυγος και τα παιδιά του Πεσκόφ διαθέτουν πολυτελή οχήματα και σπίτια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο — συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Γαλλίας — μια εικόνα πλούτου σε πλήρη αντίθεση με τα σχεδόν 20 εκατομμύρια Ρώσους που ζουν στη φτώχεια.

Ο συγκλονιστικός, αλλά φαινομενικά ανεξήγητος πλούτος τέτοιων οικογενειών στον κόσμο του Πούτιν, λένε οι ειδικοί, συνοψίζεται σε μια ενιαία έννοια: την κλεπτοκρατία.

«Μια κλεπτοκρατία είναι απλώς μια κυβέρνηση που κυβερνάται από κλέφτες», είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Georgetown Jodi Vittori, ειδικός στη διαφθορά και την παγκόσμια πολιτική, «όπου οι πολιτικές και οι αποφάσεις που λαμβάνονται για λογαριασμό αυτών των κλεφτών».

Ένας περίπλοκος ιστός εικονικών εταιρειών, υπεράκτιων τραπεζών και κρυφών συναλλαγών συχνά κρύβει τον πλούτο τους, με τους λογαριασμούς να είναι κλειστοί ο ένας μέσα στον άλλο, καθιστώντας περίπλοκο τον εντοπισμό από πού προέρχονται τα κεφάλαια.

Ο πλούτος που συσσωρεύεται από Ρώσους κλεπτοκράτες ξοδεύεται συχνά στις δυτικές οικονομίες. Θέλουν να ζήσουν στη Δύση γιατί οι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο βρίσκονται στη Δύση. Τα εκπληκτικά κέντρα πολιτισμού βρίσκονται στη Δύση”, είπε ο Treisman. “Αλλά επιπλέον, οι δυτικές χώρες έχουν ένα πολύ πιο ασφαλές κράτος δικαίου από τη Ρωσία. Έτσι, εάν είναι σε θέση να φέρουν πολλά από τα χρήματά τους στη Δύση, μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς”.

Η υποκρισία των Ρώσων αξιωματούχων και των οικογενειών τους που απολαμβάνουν τη μεγαλοπρέπεια της Δύσης είναι ένα κοινό μυστικό στη Ρωσία εδώ και χρόνια. Το 2016, εισήχθη στην Κρατική Δούμα ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την εκπαίδευση των ανηλίκων παιδιών των περισσότερων αξιωματούχων της Ρωσίας σε ξένα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι η εγχώρια εκπαίδευση θα ήταν το κλειδί για να γίνουν αληθινοί πατριώτες. Το νομοσχέδιο δεν πέρασε.

Η 24χρονη κόρη του Πεσκόφ από τον δεύτερο γάμο του, Ελισαβέτα Πέσκοβα — της οποίας οι επιθετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει συχνά τροφή ρωσικών και ευρωπαϊκών ταμπλόιντ — δεν διέφυγε από τα φώτα της δημοσιότητας ή τις διαμάχες, όπως όταν φέρεται να το είπε σε Ρώσο Τηλεοπτικό δίκτυο ότι αισθάνεται «καλύτερα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον» και χαρακτήρισε το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρωσίας «πραγματική κόλαση».

Πιο πρόσφατα, αντέκρουσε τις δημόσιες δηλώσεις του πατέρα της δημοσιεύοντας «όχι στον πόλεμο» στις ιστορίες της στο Instagram, το σύνθημα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι που αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ανάρτηση τραβήχτηκε και κοινοποιήθηκε από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο TV Rain, αλλά καταργήθηκε γρήγορα.

Ως μικρό παιδί, η Πέσκοβα φέρεται να παρακολούθησε την Ecole des Roches έξω από το Παρίσι — όπου τα ετήσια δίδακτρα είναι περίπου το ένα τέταρτο του μισθού του πατέρα της και οι εξωσχολικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν μαθήματα αεροπορίας.

Η Πέσκοβα συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Παρίσι με πρακτική άσκηση στο Louis Vuitton και πτυχίο μάρκετινγκ από γαλλική σχολή επιχειρήσεων. Έκανε την πρακτική της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η 24χρονη κόρη του Πεσκόφ, Ελισαβέτα Πέσκοβα, μεγάλωσε στο Παρίσι όπου έχει ένα διαμέρισμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τη μητέρα της σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές της πόλης. Η Πέσκοβα, που εμφανίζεται εδώ στους κήπους Tuileries του Παρισιού σε μια ανάρτηση στο Instagram από το 2019, περιγράφει την αγάπη της για τον γαλλικό κινηματογράφο.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, η Πέσκοβα και η μητέρα της αγόρασαν ένα διαμέρισμα 180 τετραγωνικών μέτρων σχεδόν 2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016 σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Παρισιού, στη λεωφόρο Βίκτωρ Ουγκώ , ανάμεσα στον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου. και το καταπράσινο Bois de Boulogne. Το CNN δεν έχει επιβεβαιώσει την αγορά.

Η υπερβολή της Πέσκοβα στη Γαλλία παραλληλίζεται με αυτή του ετεροθαλούςαδερφού της στη Ρωσία. Μια έρευνα του 2017 από την ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς του Ναβάλνι βρήκε τον Νικολάι Τσόουλς – ο μεγαλύτερος γιος του Πεσκόφ που μεγάλωσε στην Αγγλία – ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με ιδιωτικά τζετ, διέθετε εξαιρετική ακίνητη περιουσία στη Μόσχα και έτρεχε με τον στόλο πολυτελών οχημάτων του στην πόλη ως ταραχοποιός με 116 τροχαίες παραβάσεις, ενώ φέρεται να είναι άνεργος.

«Ασφαλώς αντιπροσωπεύει ένα υψηλό επίπεδο τουλάχιστον κυνισμού, αν όχι καθαρής υποκρισίας», είπε ο Βιτόρι, ο καθηγητής του Τζορτζτάουν.

Η Πέσκοβα χαρακτήρισε τις κυρώσεις και την ιδέα ότι κατά κάποιο τρόπο επιτρέπει τον πόλεμο “εντελώς άδικες και αβάσιμες” και είπε στο Business Insider ότι είναι “αναστατωμένη” επειδή οι περιορισμοί την εμποδίζουν να ταξιδέψει. Σε μια δήλωση στο Telegram, η Πέσκοβα έγραψε ότι είναι «περήφανη» που είναι Ρωσίδα και ότι η επιβολή κυρώσεων σε ενήλικα παιδιά και «ειδικά ένα κορίτσι» είναι «τρελό». «Δεν υπάρχει σχεδόν δίκαιη δίκη», πρόσθεσε, «κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου κυνηγιού μαγισσών και ξέφρενου μίσους για οτιδήποτε ρωσικό».

Η Πέσκοβα — η οποία, όταν έφτασε στο CNN, δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης — δεν είναι το μόνο παιδί που συνδέεται με το Κρεμλίνο και απολαμβάνει την υψηλή κοινωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ζήτησε μια «μεταδυτική» παγκόσμια τάξη στο 2017, έστειλε την κόρη του σε πανεπιστήμια κύρους στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ακόμη και η κόρη της υποτιθέμενης ερωμένης του Λαβρόφ φαινομενικά επωφελείται από τη θέση του με επιρροή: Δημοσίευσε φωτογραφίες της στο γιοτ, στο αυστριακό χιονοδρομικό κέντρο και στην παραθαλάσσια βίλα ενός πλούσιου ολιγάρχη, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς .

Η Polina Kovaleva — την οποία η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει ως “θετή κόρη” του Λαβρόφ, παρόλο που δεν είναι επίσημα παντρεμένος με τη μητέρα της — έχει ένα διαμέρισμα 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Λονδίνου, σύμφωνα με πρόσφατες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς αποκάλυψε ότι η Κοβάλεβα αγόρασε το διαμέρισμα στο Κένσινγκτον όταν ήταν 21 ετών. Το διαμέρισμα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το Imperial College, στο οποίο παρακολούθησε επίσης.

Η πολύ λιγότερο ορατή κόρη του Λαβρόφ, η Ekaterina Vinokurova, τώρα 39 ετών, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε για 17 χρόνια, πριν πάρει το πτυχίο της στο London School of Economics. Τόσο στην Kovaleva όσο και στη Vinokurova επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι όσοι επωφελούνται από τη συσχέτιση των υπευθύνων για τη ρωσική επιθετικότητα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων μας», έγραψε η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρους σε δελτίο τύπου που ανακοινώνει τις κυρώσεις κατά της Κοβάλεβα. Ένας από τους υποτιθέμενους συντρόφους της με τον οποίο φέρεται να έχει μία κόρη, έγινε ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μονακό λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού, σύμφωνα με έρευνα του ρωσικού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης Proekt, με βάση τα λεγόμενα Pandora Papers.

Η μεγαλύτερη κόρη του, Μαρία, φέρεται να παντρεύτηκε έναν Ολλανδό επιχειρηματία. Το ζευγάρι λέγεται ότι ζούσε σε ένα διαμέρισμα 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ολλανδία. Μια βίλα οκτώ υπνοδωματίων στο Biarritz της Γαλλίας, που συνδέεται με τη μικρότερη κόρη του, Κατερίνα — η έπαυλη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων αγοράστηκε από τον πρώην σύζυγό της, Kirill Shamalov, από τον μακροχρόνιο φίλο του Πούτιν και δισεκατομμυριούχο Gennady Timchenko — έγινε πρόσφατα επιδρομή από ακτιβιστές και προσφέρεται ως ασφαλές σπίτι σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Και στις δύο κόρες του Πούτιν επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «ξέφρενη τάση» της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. «Η Ρωσία θα απαντήσει χωρίς αποτυχία και θα το κάνει όπως κρίνει σκόπιμο», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν φημολογείται ότι έχει περισσότερα παιδιά εκτός γάμου, όλα τα οποία φαίνεται να έχουν ζήσει σε δυτικές χώρες. Αυτές οι αναφορές πάντα διαψεύδονταν από το Κρεμλίνο.

Παρά τις διασυνδέσεις των μελών της οικογένειάς του με τη Δύση, ο Πούτιν πρόσφατα έβαλε στο στόχαστρο άλλους Ρώσους με «βίλες στο Μαϊάμι ή τη Γαλλική Ριβιέρα, που δεν μπορούν να αντέχουν χωρίς φουά γκρα, στρείδια ή ελευθερία φύλου, όπως το αποκαλούν».

Το πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους, είπε ο Πούτιν στις 16 Μαρτίου, είναι ότι είναι «εκεί στο μυαλό τους και όχι εδώ με τον λαό μας και με τη Ρωσία».

Τα παιδιά είκοσι Ρώσων μεγιστάνων θα κληρονομήσουν 238 δισ. δολάρια

Η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes παρουσίασε τον κατάλογο με τους πιο πλούσιους δισεκατομμυριούχους κληρονόμους της Ρωσίας. Πρόκειται για 48 παιδιά που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των 20 πλουσιότερων οικογενειών, τα οποία θα κληρονομήσουν συνολικά 238 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο πιο πλούσιος κληρονόμος (με 21,8 δισ.δολάρια) παραμένει ο Γιουσούφ Αλεκπέροφ, γράφει το περιοδικό Forbes, επισημαίνοντας ότι είναι ο μοναχογιός του προέδρου της πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil Βαγκίτ Αλεκπέροφ, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία, έχοντας τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού βρίσκονται ο γιος και η κόρη του κύριου μετόχου της εταιρείας Novatec και Sibur Λεονίντ Μίχελσον, οι οποίοι θα κληρονομήσουν από 12,2 δισ. ο καθένας). Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα παιδιά του ιδιοκτήτη της χαλυβουργίας NLMK Βλαντίμιρ Λίσιν, τα οποία θα κληρονομήσουν από 7,6 δισ. το καθένα.

Συνολικά στον κατάλογο του Forbes περιλαμβάνονται 20 οικογένειες και σε καθένα από τα 48 παιδιά τους αναλογεί κατά μέσο ένα πόσο ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο κατάλογος αυτός δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τον κατάλογο του 2018. Απλά προστέθηκε ένα ακόμη όνομα, ο γιος του βασικού μετόχου του ομίλου Sinar και TMK Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, Αλεξάντρ, ο οποίος βρίσκεται στην 20η θέση. Ο Αλεξάντρ Πουμπιάνσκι πήρε την θέση του Ντενίς Γκαπόντσεφ, γιού του ιδρυτή της εταιρείας IPG Photonics Βαλεντίν Γκαπόντσεφ.

Ο Αλεξέι Κουζμίτσεφ, συνιδιοκτήτης των ομίλων Alpha Group και LetterOne, μετά το πρώτο του παιδί απόκτησε δύο δίδυμες κόρες την Μαργκό και την Τάγια, με αποτέλεσμα να έχει τρία παιδιά. Η γέννησή τους είχε ως αποτέλεσμα να πέσει λίγο πιο χαμηλά στον κατάλογο και να καταλάβει την 18η θέση, καθώς τα 6,7 δισεκ. που ανέρχεται η περιουσία του, θα μοιρασθούν στα τρία παιδιά και το καθένα θα πάρει κάτι περισσότερο από 2,5 δισ. δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments