Οικονομία

S&P: Οικονομικό σοκ στην Ευρώπη θα προκαλέσει ενδεχόμενη εμπορική ρήξη Ρωσίας – Γερμανίας

S&P: Οικονομικό σοκ στην Ευρώπη θα προκαλέσει ενδεχόμενη εμπορική ρήξη Ρωσίας – Γερμανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Voria

S&P: Η S&P Global εξηγεί ότι μια τέτοια εμπορική ρήξη δεν θα έρθει αποκλειστικά μέσω του φυσικού αερίου.

Μεγάλη αναταραχή και οικονομικό σοκ αναμένεται να προκαλέσει σε ολόκληρη την Ευρώπη ενδεχόμενη εμπορική ρήξη Ρωσίας – Γερμανίας προειδοποιεί η S&P Global. Η S&P Global εξηγεί ότι μια τέτοια εμπορική ρήξη δεν θα έρθει αποκλειστικά μέσω του φυσικού αερίου. «Το να σταματήσει η Γερμανία να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο ή να το κόψει η Ρωσία τις προμήθειες προς τη Γερμανία δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Η διατάραξη άλλων ρωσικών εισαγωγών στην Ευρώπη, όμως τα μέταλλα, θα μπορούσε επίσης να παίξει έναν ρόλο», είπε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου, Paul Gruenwald.

«Κοιτάζοντας το αρνητικό σενάριο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό που θα έκανε πραγματικά διαφορά στη μακροοικονομική κατάσταση είναι κάποιου είδους ρήξη στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», σημείωσε.

«Θα χρειαζόταν μία ρήξη μεγάλης έντασης για να σημειωθεί ένα σοβαρό πλήγμα στο γερμανικό βιομηχανικό οικοδόμημα, και αυτό θα σήμαινε χαμηλότερο ΑΕΠ, χαμηλότερη απασχόληση και χαμηλότερη εμπιστοσύνη. Και τότε θα έχουμε ένα οικονομικό σοκ», σημείωσε  ο Gruenwald.

Η Γερμανία προμηθεύεται περίπου το μισό από το πετρέλαιό της από τη Ρωσία και δέχεται πιέσεις να απαγορεύσει τις εισαγωγές. Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της.

Γερμανία: Στα 220 δισ. ευρώ το κόστος εάν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο

Στα 220  δισ. ευρώ υπολογίζεται το πλήγμα στη γερμανική οικονομία για τα επόμενα δύο χρόνια, εάν διακοπούν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η έκθεση των οικονομικών ινστιτούτων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση μιλά για «απότομη ύφεση» στην περίπτωση πλήρους διακοπής των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Η ζημιά για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα είναι αντίστοιχη με το 6,5% του ετήσιου ΑΕΠ.

«Η απόφαση για απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες πρώτων υλών αναμένεται να συνεχίσει να ισχύει και αφότου η στρατιωτική και πολιτική κατάσταση ηρεμήσει», αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments