Διεθνή

Πούτιν προς Ευρώπη: Αργεί η “απεξάρτηση” από το ρωσικό αέριο

Πούτιν προς Ευρώπη: Αργεί η “απεξάρτηση” από το ρωσικό αέριο
«Δεν υπάρχει καμία λογική αντικατάσταση (για το φυσικό αέριο) στην Ευρώπη τώρα» σημειώνει ο Ρώσος πρόεδρος και δηλώνει ότι η Ρωσία θα στραφεί προς τα ανατολικά ενισχύοντας τον ενεργειακό της εφοδιασμό στην Ασία

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters,  ότι η Μόσχα θα εργαστεί για να ανακατευθύνει την ενέργειά της προς τα ανατολικά, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση τους από τις ρωσικές εξαγωγές, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αποφύγει πλήρως το ρωσικό αέριο αμέσως.

Η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την Ασία και την Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, προσπαθώντας να διαφοροποιήσει τις παραδόσεις από τις παραδοσιακές αγορές εφοδιασμού της στην Ευρώπη.

Οι δυτικές κυρώσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν πλήξει τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας περιπλέκοντας τη χρηματοδότηση των συμφωνιών και την επιμελητεία.

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι οι λεγόμενοι εταίροι από μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, για παράδειγμα», είπε ο Πούτιν σε κυβερνητική συνεδρίαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Δεν υπάρχει καμία λογική αντικατάσταση (για το φυσικό αέριο) στην Ευρώπη τώρα».

Είπε επίσης ότι η Ευρώπη, μιλώντας για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία, ανέβαζε τις τιμές και αποσταθεροποιούσε την αγορά. «Μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους», είπε ο Πούτιν.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε αναθεώρηση των ενεργειακών προτεραιοτήτων της ΕΕ των 27 χωρών, καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να απαλλάξουν τις χώρες που εξαρτώνται από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου του μπλοκ.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα χρειαστεί να δημιουργήσει υποδομές για να ενισχύσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό στην Ασία.

Η Ρωσία ξεκίνησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα με αγωγούς στα τέλη του 2019 μετά από χρόνια επίπονων συνομιλιών και συμφώνησε να μειώσει τις τιμές για τα καύσιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments