Διεθνή

“Η απώλεια του Moskva αποτελεί ένα «σοβαρό πλήγμα» για τη ρωσική στρατιωτική αξιοπιστία”

“Η απώλεια του Moskva αποτελεί ένα «σοβαρό πλήγμα» για τη ρωσική στρατιωτική αξιοπιστία”
Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή

Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βυθίστηκε χθες Πέμπτη, αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Aμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Θα έχει συνέπειες» στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Κίρμπι στο CNN.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva σε λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. «Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινιζόταν ότι το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα σημειώνει το BBC, αξιωματούχος ανέφερε ότι η απώλεια του Moskva, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί ένα «σοβαρό πλήγμα» για τη ρωσική στρατιωτική αξιοπιστία, ανεξάρτητα από το πώς συνέβη.

Δυτικοί αξιωματούχοι: «Αξιόπιστοι» οι ισχυρισμοί των Ουκρανών ότι έπληξαν το Moskva

Υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει άλλο περιστατικό, που αφορά πλοίο-ναυαρχίδα, στο οποίο φωτιά να οδήγησε σε έκρηξη των πυρομαχικών –όπως ισχυρίστηκε η Ρωσία. Αυτό, είπε ο αξιωματούχος, θα σήμαινε «εξαιρετικά ανεπαρκή» έλεγχο από το πλήρωμα – και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έτσι συνέβη το περιστατικό.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η απώλεια του Moskva θα είχε «σημαντικό αντίκτυπο» στις ρωσικές θαλάσσιες επιχειρήσεις.

Ως ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva παρείχε ζωτικής σημασίας λειτουργίες διοίκησης και ελέγχου για τον υπόλοιπο στόλο. Αυτό θα είναι πλέον πιο δύσκολο –αλλά όχι αδύνατο– να το πετύχει η Ρωσία.

Ωστόσο, αν αποδειχθεί ότι επρόκειτο για ένα επιτυχημένο ουκρανικό χτύπημα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι υποδηλώνει ότι η αεράμυνα του στόλου ήταν ευάλωτη.

Μιλώντας για τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτές ήταν απόδειξη μιας προσπάθειας περιορισμού του ανεφοδιασμού και της ικανότητας ελιγμών των ουκρανικών δυνάμεων. Αλλά δεν πιστεύει ότι τα χτυπήματα είχαν φτάσει σε ένα επίπεδο όπου θα είχαν άμεσο αποτέλεσμα.

Σχετικά με τις ρωσικές απώλειες, ο αξιωματούχος είπε ότι από τις εκτιμήσεις των Δυτικών ο αριθμός ήταν «κάπως χαμηλότερος» από τον αριθμό της Ουκρανίας (σήμερα 19.700 Ρώσοι νεκροί), αλλά ότι πράγματι έχει σκοτωθεί «απίστευτος αριθμός» Ρώσων στρατιωτών.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι η ρωσική αεροπορία δεν ήταν ακόμη σε θέση να επιχειρήσει πέρα από την πρώτη γραμμή των ρωσικών στρατευμάτων, επειδή ήταν «τρομοκρατημένη» να πετάξει πάνω από θέσεις που κατείχαν οι Ουκρανοί. Αυτό οφειλόταν σε ένα συνδυασμό ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας και συστημάτων που παρέχονται από τη Δύση.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η καταρρακτώδης βροχή στην ανατολική Ουκρανία είχε επίσης επιπτώσεις, καθιστώντας δυσκολότερο για τις ρωσικές δυνάμεις να λειτουργήσουν εκτός δρόμου και επιβραδύνοντας την ικανότητά τους να συγκεντρώσουν στρατεύματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments