Διεθνή

Σουηδία: Παροχή 20.000 καταφυγίων έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία

Σουηδία: Παροχή 20.000 καταφυγίων έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία
Η Σουηδία θα παράσχει στην Ουκρανία και στις γειτονικές της περιοχές καταλύματα έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με αποστολή που της έχει ανατεθεί από την ΕΕ

Η Σουηδία θα παράσχει στην Ουκρανία και στις γειτονικές της περιοχές καταλύματα έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με αποστολή που της έχει ανατεθεί από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Morgan Johansson σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το euractiv.gr, το Κίεβο έχει απευθύνει έκκληση στη Σουηδία και σε άλλες χώρες για βοήθεια, κυρίως στρατιωτικού εξοπλισμού. Με μια ιστορική απόφαση που ελήφθη στα μέσα Μαρτίου, η Σουηδία παρείχε στην Ουκρανία 5.000 τεθωρακισμένα βλήματα, 5.000 κράνη, 5.000 σετ θώρακα και 135.000 μερίδες φαγητού πεδίου.

Τώρα, όμως, η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (MSB) πρόκειται να παράσχει περίπου 20.000 καταφύγια έκτακτης ανάγκης, με την προμήθεια να πραγματοποιείται εντός έξι μηνών.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη γύρω περιοχή», δήλωσε ο Johansson.

Η αποστολή της ΕΕ σημαίνει ότι η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (MSB) θα αγοράσει μεγάλο αριθμό καταφυγίων έκτακτης ανάγκης που θα περιέχουν περίπου 20.000 κρεβάτια, και σχεδιάζει να το πράξει εντός έξι μηνών, δήλωσε επίσης ο Johansson στην συνέντευξη Τύπου.

«Η φιλοδοξία είναι να έχουμε τα πρώτα καταλύματα στη θέση τους μέσα σε δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Robert Wallén, επικεφαλής του επιχειρησιακού τμήματος του MSB.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. κορώνες (19 εκατ. ευρώ) και χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

«Πρόκειται για έναν μηχανισμό που αποσκοπεί στην αλληλοβοήθεια στην ΕΕ όταν τα κράτη μέλη βρίσκονται σε διάφορες μορφές κρίσης. Αυτές μπορεί να είναι φυσικές καταστροφές ή δασικές πυρκαγιές», δήλωσε επίσης ο Johansson. «Τον έχουμε αξιοποιήσει σε διάφορες περιπτώσεις, όπως οι δασικές πυρκαγιές το 2018», πρόσθεσε.

Το MSB ασχολείται επί του παρόντος με τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την αγορά των μονάδων διαμονής.

«Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της MSB που έχουμε κάνει ποτέ», δήλωσε από την άλλη, ο Wallén.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments