Τεχνολογία

Porrima: Το σκάφος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια

Porrima: Το σκάφος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια

Πηγή Φωτογραφίας: bluecampus.ch - Nitro.gr

Porrima: Οι θαλάσσιες μεταφορές παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ετησίως ακόμα και από τις αερομεταφορές

Οι βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη βασική φιλοσοφία πίσω από το σκάφος MS Porrima το οποίο κινείται με ηλιακή ενέργεια. Το Porrima αποτελεί ένα σκάφος με σκοπό την περιβαλλοντική έρευνα, και στοχεύει να δείξει πώς η βιώσιμη τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει «επανάσταση» στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι υπεύθυνες για πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, διαταράσσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, συμβάλλουν στην όξυνση των ωκεανών και ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τις αερομεταφορές κάθε χρόνο.

Το πλοίο απέπλευσε με μικρό πλήρωμα από την Οσάκα της Ιαπωνίας στις 18 Δεκεμβρίου και αναμένεται να κάνει δεκάδες στάσεις και στις πέντε ηπείρους. Θα ολοκληρώσει ένα τριετές ταξίδι πριν επιστρέψει στην Ιαπωνία για την Παγκόσμια Έκθεση το 2025.

Το Porrima αποτελεί πραγματικά ένα παράδειγμα βιωσιμότητας. Εντός του, βρίσκεται ένα μικροσκοπικό αγρόκτημα που επιτρέπει την καλλιέργεια βρώσιμων φυκιών και μανιταριών. Παράλληλα τα δίχτυα για ψάρεμα διαθέτουν φυσαλίδες αέρα που εμποδίζουν την υπεραλίευση διαχωρίζοντας τα ψάρια κατά βάρος και στη συνέχεια απελευθερώνοντας τα αναπαραγωγικά θηλυκά, τα οποία τείνουν να είναι βαρύτερα λόγω των αυγών τους.

Εκτός από το ότι η ενέργειά του τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από ηλιακούς συλλέκτες, το Porrima θα είναι σύντομα εξοπλισμένο με ένα φίλτρο που απομονώνει και συγκεντρώνει νανοπλαστικά από το νερό και τα μετατρέπει σε καύσιμο υδρογόνου.

Το εσωτερικό του

Οι εσωτερικοί χώροι των δύο βασικών δωματίων του Porrima, της VIP σουίτας και της κύριας αίθουσας, έχουν διακοσμήσεις με ρωσικές κούκλες matryoshka, ιαπωνικά origami και ελβετικά μαχαίρια.

Οι δύο χώροι διαθέτουν «έξυπνους» αποθηκευτικούς χώρους ενώ η κύρια αίθουσα μπορεί να μετατραπεί σε σημείο για διδασκαλία, εκθεσιακό χώρο, βιβλιοθήκη ή τραπεζαρία. Η διαδραστική εκπαίδευση είναι το επίκεντρο του τριετούς ταξιδιού του Porrima. Σε πολλούς από τους σταθμούς του σε όλο τον κόσμο, θα υπάρξουν επίσης επαφές ακαδημαϊκούς. Η κεντρική αίθουσα, όταν μετατραπεί σε τάξη, θα χρησιμοποιηθεί για να διδάξει τα παιδιά για τις καινοτομίες στο πλοίο, με την ελπίδα να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει τις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments