Διεθνή

Τουρκία: Άγνωστοι βανδάλισαν την Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας

Τουρκία: Άγνωστοι βανδάλισαν την Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας
Από τη μετατροπή της σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020, είναι ανοιχτή και προσβάσιμη στο κοινό χωρίς έλεγχο και μέτρα προφύλαξης

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη η αποκάλυψη ότι άγνωστοι κατέστρεψαν μέρος της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, η οποία χρονολογείται από τον 6ο αιώνα.

Η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης κατήγγειλε το γεγονός μέσω ανάρτησής της στο Twitter, όπου αναφέρει: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)». Την ανάρτηση συνόδευε η αντίστοιχη φωτογραφία.

Η Ένωση κατήγγειλε επίσης την στάση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος φέρεται να δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και χαρακτήρισε «κακοπροαίρετα» τα μέλη της Ένωσης που απείλησαν να μεταφέρουν το θέμα στον Εισαγγελέα.

Η Αυτοκρατορική Πύλη» της Αγίας Σοφίας

Πρόκειται για μια εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο.  Σύμφωνα με την παράδοση, κατασκευάσθηκε από ξύλα της Κιβωτού του Νώε.

Από την μετατροπή της σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020, το ιστορικό κτίσμα της Αγίας Σοφίας, ένα από τα αρχαιότερα λατρευτικά κτίσματα του κόσμου και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπό την προστασία της UNESCO, είναι ανοικτό δωρεάν για κάθε Μουσουλμάνο που θέλει να κάνει εκεί την προσευχή του. Πλήθος κόσμου εισέρχεται καθημερνά στον χώρος χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και μέτρα προφύλαξης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments