Οικονομία

Ρεύμα: Σχέδιο για μονομερή παρέμβαση στις χονδρεμπορικές ενεργειακές αγορές

Ρεύμα: Σχέδιο για μονομερή παρέμβαση στις χονδρεμπορικές ενεργειακές αγορές
Ρεύμα: Το σχέδιο παρέμβασης περιλαμβάνει τρία εναλλακτικά σενάρια ενώ αναμένεται σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό για να ξεκινήσει η προετοιμασία της της φόρμουλας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο παρέμβασης στις χονδρεμπορικές ενεργειακές αγορές. Το σχέδιο παρέμβασης περιλαμβάνει τρία εναλλακτικά σενάρια ενώ αναμένεται σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό για να ξεκινήσει η προετοιμασία της της φόρμουλας.

Σκοπός είναι οι χονδρεμπορικές τιμές να αποκλιμακωθούν κατά 50-60%. δηλαδή να περιορισθούν στα 100-120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από τα 250 ευρώ στα οποία κινούνται μέσα στον Απρίλιο.

Η εφαρμογή ενός μέτρου με οριζόντια αποτελέσματα κρίνεται σημαντική από τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση προβλέπεται να συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Μια από αυτές αφορά στην αποσύνδεση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές φυσικού αερίου. Όποια λύση κι αν επιλεγεί, πάντως, θα εφαρμοσθεί μόνο στην περίπτωση που δεν οριστικοποιηθεί μια πανευρωπαϊκή «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση, στη Σύνοδο Κορυφής.

Μητσοτάκης από Ρεβυθούσα: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα

«Θέλω να επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση έκρηξης στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα αυτό είναι εισαγόμενο. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό και έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια», σημείωσε ο Μητσοτάκης.

Συνάντηση Σκρέκα με τον Τζέφρι Πάιατ και μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές ενέργειας, αλλά και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.

Ο Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου και τον Αμερικανό Πρέσβη για το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της δυναμικότητας του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και στην υλοποίηση υποδομών στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως τους νέους σταθμούς αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο, τον αγωγό φυσικού αερίου IGB και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε, επίσης, τα φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Τόνισε ότι έως το 2030 ο εθνικός στρατηγικός στόχος προβλέπει την κάλυψη του 70% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Όπως υπογράμμισε, έως το τέλος της δεκαετίας η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ θα υπερβεί τα 20 GW και για αυτόν τον λόγο προγραμματίζεται η ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος τουλάχιστον 3 GW. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε σημαντικά προγράμματα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων, όπως την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την απανθρακοποίηση των νησιών, μέσω της πρωτοβουλίας Gr-Eco Islands.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments