Ελλάδα

ΑΠΕ: Θωρακίζεται η επάρκεια της ενέργειας για 10 χρόνια

ΑΠΕ: Θωρακίζεται η επάρκεια της ενέργειας για 10 χρόνια
Με γρήγορους ρυθμούς είναι έτοιμο να υλοποιηθεί το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Με γρήγορους ρυθμούς είναι έτοιμο να υλοποιηθεί το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), όπου θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 10 χρόνια, θα έχουν εγκατασταθεί έργα συνολικής ισχύος 25 GW, από τα 18,9 GW που προβλέπεται τη δεδομένη στιγμή.

Με σκοπό τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής αυτού του χαρτοφυλακίου, αναβαθμισμένοι θα είναι και οι στόχοι για τις μονάδες αποθήκευσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έως το τέλος του 2030 προβλέπεται να εγκατασταθούν μονάδες συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 1,5 GW που προβλέπει το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο.

Οι παραπάνω ενισχυμένοι «πράσινοι» στόχοι υπαγορεύονται κατ’ αρχάς από τον ενισχυμένο ευρωπαϊκό «οδικό χάρτη» για μείωση των αέριων ρύπων, ο οποίος «μεταφράζεται» σε πιο επιθετική ελάττωση και των εθνικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, «στη σκιά» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία ανέδειξε την υψηλή εξάρτηση όλης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα, σκοπεύουν να ενισχύσουν την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

Έτσι, σκοπός είναι στο τέλος της 10ετίας το ενεργειακό μίγμα να βασίζεται και πάλι στη συντριπτική του πλειονότητα σε εγχώρια «καύσιμα», τα οποία πλέον θα είναι το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό. Ένας σκοπός που, αν επιτευχθεί, θα θωρακίσει παράλληλα και τις τιμές ενέργειας, ώστε να επηρεάζονται σε πολύ μικρό από κάθε είδους γεωπολιτικές αναταράξεις.

Επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων

Όσον αφορά την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ, με δεδομένο ότι το 2020 οι εν λειτουργία «πράσινοι» σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής ανέρχονταν σε συνολική ισχύ 10,1 GW, ο νέος στόχος μεταφράζεται στην εγκατάσταση καινούριων μονάδων συνολικής ισχύος άλλων 10 GW εντός της 10ετίας.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί από την άποψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων έργων που έχουν κάνει το πρώτο αδειοδοτικό βήμα (λαμβάνοντας άδεια Παραγωγής ή Βεβαίωση Παραγωγού) αγγίζει τα 95 GW.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments