Διεθνή

Γρίπη των πτηνών: Στην Κίνα το πρώτο κρούσμα H3N8 σε άνθρωπο

Γρίπη των πτηνών: Στην Κίνα το πρώτο κρούσμα H3N8 σε άνθρωπο

Πηγή Φωτογραφίας: AGCanada

Ένα τετράχρονο παιδί βρέθηκε θετικό στο στέλεχος του ιού, όπως επιβεβαίωσαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας

Η Κίνα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα στον κόσμο του στελέχους της γρίπης των πτηνών H3N8 στον κόσμο .

Ένα τετράχρονο αγόρι που βρέθηκε θετικό στο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, επιβεβαίωσαν οι τοπικοί επικεφαλής υγείας.

Το παιδί —που είχε πυρετό— είχε έρθει σε επαφή με κοτόπουλα και κοράκια που είχαν μεγαλώσει στο σπίτι του.

Ο ιός μεταδίδεται συνήθως αγγίζοντας τα μολυσμένα πτηνά και τα περιττώματά τους ή όταν προετοιμάζετε μολυσμένα πουλερικά για μαγείρεμα. Καμία από τις στενές επαφές του αγοριού δεν είχε μολυνθεί από το στέλεχος. 

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δεν έχει δώσει ακόμη καμία ενημέρωση για το αγόρι. Η γρίπη των πτηνών πιστεύεται ότι σκοτώνει έως και τους μισούς από αυτούς που μολύνει, πρόσθεσε το NHC.

Οι πρώιμες έρευνες δείχνουν ότι το στέλεχος δεν έχει τη δυνατότητα να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα οι Κινέζοι γιατροί να ισχυριστούν ότι ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας επιδημίας ήταν χαμηλός.

Η παραλλαγή H3N8 – ένας από τους πολλούς τύπους γρίπης των πτηνών – είναι κοινή σε άλογα και σκύλους και έχει βρεθεί ακόμη και σε φώκιες. Ωστόσο, δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα σε ανθρώπους μέχρι τώρα.

Το NHC συνέστησε στους ανθρώπους να αποφεύγουν την άμεση επαφή με ζωντανά πουλερικά και να αναζητούν ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν ενδεικτικά συμπτώματα γρίπης. 

Τα συμπτώματα

Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών υποφέρουν από πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο και βήχα. Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να εμφανίσουν διάρροια, ασθένεια, πόνο στο στομάχι, πόνο στο στήθος και αιμορραγία από τη μύτη και τα ούλα, καθώς και επιπεφυκίτιδα. 

Τα μολυσμένα άτομα είτε αντιμετωπίζονται στο σπίτι, είτε στο νοσοκομείο και παραμένουν απομονωμένα από τους άλλους. Συνήθως τους χορηγείται αντιιικό φάρμακο, το οποίο μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου. 

Ο Νίκολα Λιούις, ειδικός στη γρίπη στο Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολλέγιο, είπε ότι η ανάλυση του γονιδιώματος της ανθρώπινης περίπτωσης, η οποία εντοπίστηκε μόλις τρεις ώρες από τη Γουχάν, έδειξε ότι είναι ανασυνδυασμός.

Αυτό σημαίνει ότι περιέχει γονίδια από ιούς που έχουν ανιχνευθεί προηγουμένως σε πουλερικά και άγρια ​​πτηνά.

Πολλά στελέχη της γρίπης των πτηνών υπάρχουν στην Κίνα. Έχει έναν τεράστιο πληθυσμό εκτρεφόμενων και άγριων πτηνών, που ενθαρρύνει τους ιούς των πτηνών να αναμειχθούν και να μεταλλαχθούν.

Τα περισσότερα από αυτά δεν μολύνουν τους ανθρώπους. Μόνο τέσσερα στελέχη έχουν προκαλέσει ανησυχία τα τελευταία χρόνια μετά τη μόλυνση των ανθρώπων — H5N1, H7N9, H5N6 και H5N8.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από τη γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους έχουν εκτιμηθεί ότι είναι έως και 50%.

Επειδή όμως η μετάδοση στον άνθρωπο είναι τόσο σπάνια, λιγότεροι από 500 θάνατοι από τη γρίπη των πτηνών έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1997. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments