Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία- CNN: Πόσο θα κοστίσει στον κόσμο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία- CNN: Πόσο θα κοστίσει στον κόσμο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: newssky//indiatoday

Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο βαρύτερες θα είναι οι συνέπειές του για την ανθρωπότητα

Το επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται τώρα στις καμένες πόλεις της ανατολής και του νότου . Αλλά οι αντηχήσεις της σύγκρουσης διευρύνονται με τρόπο που θα αφήσει λίγους ανθρώπους στη Γη — από τη μικρή πόλη της Αμερικής μέχρι την πληγείσα από τη φτώχεια Αφρική — ανέγγιχτους.

Πολλοί πόλεμοι, από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη σύγκρουση στο Ιράκ, στην αρχή φαίνεται βέβαιο ότι θα τελειώσουν γρήγορα με ένα σύντομο, βίαιο σοκ. Συχνά, όμως, συγχέουν τέτοιες προβλέψεις, με φαινόμενα ντόμινο που προκαλούν μακρινές και εκτεταμένες πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ακολουθεί αυτό το μοτίβο. Αφού ξεκίνησε με τις προβλέψεις ενός “πολέμου αστραπή” για την κατάληψη του Κιέβου πριν από δύο μήνες, ο πόλεμος πρόκειται να διαρκέσει για εβδομάδες και μήνες, αν όχι περισσότερο.

Οι συνέπειες ενός πολέμου που διαρκεί ακόμη και τόσο πολύ είναι σοβαρές. Δεδομένης της άγριας επίθεσης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε αμάχους, θα σημαίνει πολλούς περισσότερους Ουκρανούς νεκρούς και σχεδόν αναπόφευκτα περισσότερες φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Θα υπάρχει ένας διαρκώς παρών κίνδυνος ο πόλεμος να ξεσπάσει και να προκαλέσει μια ευρύτερη πυρκαγιά — τόσο στρατιωτικά όσο και σε μια αυξανόμενη αναμέτρηση για τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, τις οποίες η Ευρώπη χρειάζεται πολύ.
Κάθε φορά που δύο πυρηνικές δυνάμεις τόσο μεγάλες όσο η Ρωσία και οι ΗΠΑ εγκλωβίζονται σε έστω και έμμεση σύγκρουση, όπως συμβαίνει με τη μαζική προμήθεια όπλων από την Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, η πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης παραμένει.

Και ένας μεγαλύτερος πόλεμος σημαίνει περισσότερη αβεβαιότητα για τους δυτικούς ηγέτες.

Η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να επιδεινωθεί από την κατεστραμμένη σοδειά της Ουκρανίας, εντείνοντας ενδεχομένως την αποσταθεροποίηση και την αναταραχή σε όλο τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ, θα κοστίσει επίσης σε ανθρώπους που ήδη παλεύουν με τον πληθωρισμό, στα ύψη οι λογαριασμοί των παντοπωλείων και το κόστος πλήρωσης των δεξαμενών αερίου τους, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια πολιτικά προβλήματα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε ένα έτος ενδιάμεσων εκλογών».

Γιατί ο πόλεμος θα διαρκέσει

Υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο πόλεμος θα διαρκέσει.
Η στρατηγική εικόνα στην Ουκρανία, με τη χώρα μακριά από την ήττα και τον εισβολέα να μην έχει ακόμη ηττηθεί, σημαίνει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει φλέγον κίνητρο να επιδιώξει επείγουσα διπλωματία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ουκρανία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Πούτιν μετά την απρόκλητη εισβολή του, η οποία είχε σκοπό να συντρίψει την ανεξαρτησία και την εθνική ταυτότητα της. Ο ηρωισμός του στρατού των πολιτών του και η επιταχυνόμενη ροή των επιθετικών δυτικών όπλων ενθαρρύνει τις ελπίδες για νίκη στο Κίεβο.

Ο Πούτιν, εν τω μεταξύ, δεν έχει επιτύχει ακόμη κανέναν από τους στόχους του μετά από μια ταπεινωτική αποχώρηση από τα περίχωρα του Κιέβου. Παρά τις αναφερόμενες βαριές απώλειες ανδρών και υλικού, οι στρατηγοί του έχουν θέσει νέους πολεμικούς στόχους για τα στρατεύματά τους – την κατάληψη ολόκληρης της νότιας ουκρανικής ακτής – για να στραγγαλίσουν τη χώρα αποκόπτοντας την πρόσβασή της στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν αυτές τις εξελίξεις με μια αλλαγή στρατηγικής που καθορίστηκε αυτή την εβδομάδα, η οποία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει έναν αποτελεσματικό πόλεμο με αντιπροσώπους για να αποδυναμώσει τη Ρωσία τόσο σοβαρά που δεν μπορεί πλέον να απειλήσει την Ευρώπη.
Όμως η Ουκρανία φοβάται τη διεύρυνση του πεδίου μάχης. Αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Τετάρτη για ένα πιθανό νέο μέτωπο στα νοτιοδυτικά κατά μήκος των συνόρων με τη Μολδαβία, στο οποίο εμπλέκεται ο φιλορωσικός θύλακας της Υπερδνειστερίας.

Και η απειλή ενός πλήρους ενεργειακού πολέμου που θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση και σοβαρές δυσκολίες στην Ευρώπη — και αρνητικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ –– έγινε πιο πιθανή την Τετάρτη όταν η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, δύο μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν κάποτε στην τροχιά της Σοβιετικής Ένωσης.

Όλοι υποφέρουν από μεγαλύτερο πόλεμο

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου πολέμου — ένας που έχει ήδη παρουσιάσει μερικές από τις χειρότερες φρικαλεότητες στην Ευρώπη από την εποχή των Ναζί — θα σημαίνει τραγικά ότι πολλοί περισσότεροι Ουκρανοί θα σκοτωθούν ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όμως η στέρηση και η απειλή για τη ζωή δεν θα περιοριστούν εντός των συνόρων της χώρας.
Οι ενδείξεις ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες θα επιδεινώσουν τα ολοένα και πιο τρομερά οικονομικά κύματα σοκ. Η Παγκόσμια Τράπεζα, για παράδειγμα, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η σύγκρουση είχε ήδη προκαλέσει τη χειρότερη άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων τα τελευταία 50 χρόνια. Στις ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ακριβότερους λογαριασμούς παντοπωλείου για τους Αμερικανούς — και βαθύτερους πολιτικούς πονοκεφάλους για τον Μπάιντεν.

Αλλά είναι χειρότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η αύξηση των τιμών των σιτηρών σε έθνη που πλήττονται από τη φτώχεια και την ήδη κακή διατροφή είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ταχέως κινούμενες ενδείξεις διευρυνόμενου αποτυπώματος του ουκρανικού πολέμου την Τετάρτη συνέπεσαν με περισσότερες πυρηνικές απειλές από τον Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι εχθροί που παρενέβησαν στην Ουκρανία θα αντιμετωπίσουν βαρύ τίμημα.
“Έχουμε όλα τα εργαλεία για αυτό. Αυτά για τα οποία κανείς δεν μπορεί να καυχιέται. Και δεν θα καυχηθούμε. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί”, είπε ο Πούτιν.
Η τρομακτική ρητορική μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η Ρωσία αισθάνεται πίεση επειδή οι στόχοι της για την εισβολή μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της. Αλλά τα λόγια του είναι μια ανησυχητική υπενθύμιση του διαρκούς κινδύνου κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ειδικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δοκιμάζουν τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας με τα οπλικά συστήματα που ρέουν στην Ουκρανία.
Στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, υπάρχει τώρα μια κοινή παραδοχή ότι αυτός ο πόλεμος αφορά πολύ περισσότερα από την Ουκρανία και μπορεί να είναι η εναρκτήρια δέσμευση σε έναν παρατεταμένο και ευρύτερο γεωπολιτικό αγώνα.
“Εάν η Ρωσία ξεφύγει από αυτό το δωρεάν κόστος, τότε ισχύει η λεγόμενη διεθνή τάξη, και αν συμβεί αυτό, τότε εισερχόμαστε σε μια εποχή σοβαρά αυξημένης αστάθειας”, ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μαρκ. είπε η Milley στο CNN την Τρίτη.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος «μακροπρόθεσμα» εναντίον του Πούτιν, τον οποίο περιέγραψε ως «απελπισμένο απατεώνα χειριστή». Υποστήριξε ότι η Δύση δεν πρέπει απλώς να εξοπλίσει την Ουκρανία αλλά τα έθνη στα δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και τη Γεωργία για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή – ωθώντας τη Μόσχα να προειδοποιήσει ότι οι ξένοι δεν πρέπει να «τροφοδοτούν» αυτές τις χώρες με όπλα.
«Η γεωπολιτική επέστρεψε», είπε η Τρας σε ομιλία του στο Λονδίνο. «Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πιστεύαμε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία θα εξαπλωθούν ανελέητα σε όλο τον κόσμο… Κάναμε λάθος».
Η κορυφαία ομάδα της Ρωσίας εκτιμά επίσης τις ευρύτερες διαστάσεις μιας σύγκρουσης που κατέστρεψε τις βεβαιότητες του μεταψυχροπολεμικού κόσμου και μετέτρεψε τη χώρα τους σε διεθνή παρία. “Τώρα, βρισκόμαστε σε πόλεμο με ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο κορυφαίος Ρώσος στρατηγός Rustam Minnekaev σε σχόλια που επικαλούνται οι Financial Times και η εφημερίδα BZ του Βερολίνου.

Τι θα σημαίνει ένας μακροχρόνιος πόλεμος για τους Αμερικανούς

Υποθέτοντας ότι ο Μπάιντεν επιτύχει στον πρωταρχικό του στόχο να αποτρέψει μια καταστροφική άμεση σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων με τα πιο βαριά πυρηνικά όπλα, ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ ενός μεγαλύτερου πολέμου στην Ουκρανία θα είναι κυρίως οικονομικός και πολιτικός.

Θα αγγίξει βαθιά τις ζωές των Αμερικανών — και τις πολιτικές προοπτικές του ίδιου του Μπάιντεν, όχι μόνο σε ένα ενδιάμεσο εκλογικό έτος που προβλέπεται να φέρει μεγάλες απώλειες για τους Δημοκρατικούς αλλά και ενόψει της πιθανής κούρσας επανεκλογής του το 2024.

Η προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις τιμές των εμπορευμάτων πρέπει να ανησύχησε τον Λευκό Οίκο και να υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ουκρανία ήταν το χειρότερο μέρος για να ξεσπάσει πόλεμος σε μια εποχή ήδη υψηλών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία, που αντιμετωπίζει τώρα τις συντριπτικές δυτικές κυρώσεις, είναι σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Η Ουκρανία — το “καλάθι ψωμιού της Ευρώπης” — είναι βασική πηγή σιταριού και καλαμποκιού. Η πιθανή διακοπή της χονδρικής συγκομιδής του φέτος θα μπορούσε να είναι καταστροφή.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει ήδη στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980, ο Μπάιντεν κατηγορείται ότι ταλανίζει την οικονομία, παρά την ισχυρή συνολική ανάκαμψη μετά την πανδημία και τους ιστορικούς αριθμούς δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Ένα άλλο κύμα ανόδου των τιμών των τροφίμων ενόψει των ενδιάμεσων προεδρικών θητειών θα μπορούσε να καταστρέψει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους του Κογκρέσου.
Μέχρι στιγμής, ο Μπάιντεν δοκιμάζει μια αμφισβητήσιμη στρατηγική να κατηγορεί για τον υψηλό πληθωρισμό τον πόλεμο, αποκαλώντας τον «αύξηση των τιμών του Πούτιν», παρόλο που οι υψηλές τιμές προϋπήρχαν της εισβολής. Μια τέτοια απόχρωση είναι απίθανο να επιβιώσει από τη βάναυση πραγματικότητα της προεκλογικής εκστρατείας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κλίνουν ήδη σε ένα απλό μήνυμα σχετικά με την αύξηση των λογαριασμών παντοπωλείου, που θα μπορούσε να καταστήσει λιγότερο εμφανείς τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να τους συνδέσουν με τον εξτρεμισμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να βλάψει τον Μπάιντεν πέρα ​​από τον οικονομικό του αντίκτυπο.
Ο Πρόεδρος ένωσε τη δυτική συμμαχία πίσω από μια προσπάθεια τιμωρίας και απομόνωσης του Πούτιν, η οποία έχει αποκαταστήσει τη φήμη της εξωτερικής πολιτικής που αμαυρώθηκε σοβαρά από την αποτυχημένη απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν πέρυσι.

Ωστόσο, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το να είναι πολιτικός νικητής για τον Πρόεδρο, παρόλο που έμεινε πιστός στον λόγο του να κρατήσει τους αμερικανούς στρατιώτες εκτός μάχης. Όταν κέρδισε τον Τραμπ το 2020, κανένας ψηφοφόρος δεν πίστευε ότι υπέγραφαν για έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ευρώπη με τη Ρωσία, πολύ λιγότερο μια επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου και της πυρηνικής ρητορικής που πήζει το αίμα που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία.

Η συγκλονιστική τροπή των γεγονότων στην Ευρώπη είναι μια υπενθύμιση ότι τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια των Προέδρων πάντα ανατρέπονται — και του πως η κυβέρνηση του Μπάιντεν ήταν όμηρος γεγονότων πέρα ​​από τον έλεγχό της.
Αλλά είναι απορίας άξιο πόσο καιρό θα παραμείνει η προσοχή των ψηφοφόρων των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεδομένων των αγώνων που αντιμετωπίζουν πολλοί στο εσωτερικό. Εάν η ορατότητα του πολέμου εξασθενίσει καθώς εκφυλίζεται σε μια παρατεταμένη σύγκρουση φθοράς, οι προσπάθειες του Μπάιντεν να ρίξει την ευθύνη στον Πούτιν για την οικονομική του ανάδραση θα γίνουν πιο δύσκολες.
Και ένας Πρόεδρος με ποσοστό αποδοχής 41%, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο μέσο όρο των πρόσφατων εθνικών δημοσκοπήσεων του CNN, θα είναι ευάλωτος σε μια άλλη ευρεία επιβάρυνση του GOP που οδεύει προς τις ενδιάμεσες εκλογές — ότι χαζεύει ενώ ο κόσμος καίγεται.
Ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός, η αίσθηση οικονομικής δυσφορίας και το σκηνικό παγκόσμιου χάους θα έδιναν επίσης πρόσφορο έδαφος για τον δημαγωγικό, λαϊκιστικό εθνικισμό του Τραμπ, καθώς ετοιμάζεται για μια πιθανή ρεβάνς με τον Μπάιντεν το 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments