Διεθνή

Toots Thielemans: H Google τον τιμά με ένα ξεχωριστό Doodle

Toots Thielemans: H Google τον τιμά με ένα ξεχωριστό Doodle
Toots Thielemans: H Google τιμά τα 100 χρόνια από την γέννηση του κορυφαίου μουσικού με ένα ξεχωριστό Doodle.

Στον Τοοts Thielemans είναι αφιερωμένο σήμερα το Doodle της Google. Ο Βέλγος μουσικός έγινε γρήγορα γνωστός για τις ικανότητές του στην αρμονική, έκανε όνομα στο είδος της τζαζ. Επίσης κιθάρα και επαγγελματικά διέγραψε πορεία στα διεθνή charts σε όλη τη μουσική του καριέρα.

Το σημερινό Doodle – εικονογραφημένο από την καλεσμένη καλλιτέχνη Melissa Crowton – χτυπά όλες τις σωστές νότες γιορτάζοντας τη συνεισφορά του Toots Thielemans στον κόσμο της τζαζ στα 100α γενέθλιά του.

Λίγα λόγια για τον κορυφαίο μουσικό

Ο Toots πήρε το ακορντεόν σε ηλικία τριών ετών και γρήγορα βρέθηκε να διασκεδάζει τη νεολαία. Τελικά θα μεγάλωνε και θα γινόταν μουσικός στο καφέ των γονιών του. Ως έφηβος, πήρε στα χέρια του μια φυσαρμόνικα, αλλά μόλις άκουσε τον Λούις Άρμστρονγκ σε δίσκο, ανακάλυψε την τζαζ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, έπιασε την κιθάρα και άρχισε να εμφανίζεται και να περιοδεύει με άλλους ταλαντούχους μουσικούς. Παίζοντας δίπλα σε φιγούρες της τζαζ και της μπλουζ όπως ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Μπίλι Τζόελ, ο Στίβι Γουόντερ και ο Φρανκ Σινάτρα, ο Τοουτς έγινε βασικός παίκτης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ηχογράφησε 21 δίσκους, εμφανίστηκε σε διαφημίσεις Old Spice και Firestone καθώς και σε soundtrack κινηματογραφικών εικόνων. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σόλο φυσαρμόνικας του ήταν για το θεματικό τραγούδι στο Sesame Street του PBS-TV.

Ο Toots θεωρείται ευρέως ένας ασυναγώνιστος παίκτης φυσαρμόνικας και ένας πραγματικός δάσκαλος της Τζαζ. Συνέχισε να ηχογραφεί με άλλους καλλιτέχνες και να εμφανίζει δημόσια μέχρι αργά στη ζωή του. Μετά το θάνατό του, πολλοί συνέλεξαν και παρουσίασαν τους δίσκους, τα στελέχη εισιτηρίων και τα αυτόγραφά του, ενώ τα μουσεία παρουσίαζαν δωρεά αντικείμενα και όργανα από την προσωπική του συλλογή.

Η τζαζ μουσική γρήγορα έγινε το πάθος του

Ήθελε να παίζει μαζί με τα συγκροτήματα swing που άκουγε στις ραδιοφωνικές εκπομπές και στη συνέχεια μπήκε στη ζωή του και το bebop. Βέβαια, η πορεία του είχε εμπόδια μιας και η φυσαρμόνικα θεωρούνταν εκείνη την εποχή όργανο που «άνηκε» στην μπλουζ μουσική κι έτσι αντιμετώπισε δυσκολίες μέχρι να τον αποδεχθούν στους κύκλους της τζαζ. Του έλεγαν «”θα μπορούσες να γίνεις καλός μουσικός. Πέτα τη φυσαρμόνικα και πάρε ένα πραγματικό μουσικό όργανο”. Έτσι αποφάσισα να γίνω κιθαρίστας», τόνισε.

Το 1948 βρέθηκε στις ΗΠΑ όπου και δικτυώθηκε και έκτοτε η καριέρα του εκτοξεύθηκε. Έγινε μέλος του κουϊντέτου του πιανίστα Τζορτζ Σίρινγκ, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλά από τα κορυφαία ονόματα της τζαζ.

Στη δεκαετία του ’60 όταν πρόσθεσε το σφύριγμα πάνω από την κιθάρα του έκανε διεθνή επιτυχία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον σπουδαίων παραγωγών όπως για παράδειγμα ο Κουΐνσι Τζόουνς. Η φυσαρμόνικά του πλέον κοσμεί το θεματικό τραγούδι του Sesame Street.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments