Διεθνή

“Καμπανάκι” ΕΕ: Σε «κόμβο» κοκαΐνης μετατρέπεται η Ευρώπη

“Καμπανάκι” ΕΕ: Σε «κόμβο» κοκαΐνης μετατρέπεται η Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: independent

Το "εμπόριο" κοκαΐνης ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020

Σε κόμβο παραγωγής και μεταφόρτωσης κοκαΐνης σε άλλες περιοχές του κόσμου, εκτός από σημαντική αγορά κατανάλωσης μετατρέπεται η Ευρώπη, δήλωσαν την Παρασκευή οι υπηρεσίες της ΕΕ, προειδοποιώντας επίσης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μεθαμφεταμίνης .

Σύμφωνα με κοινή έκθεση της ΕΕ, της υπηρεσίας επιβολής του νόμου Europol και του οργανισμού ναρκωτικών EMCDDA, μετά την κάνναβη, η κοκαΐνη είναι το ναρκωτικό που καταναλώνεται περισσότερο στην Ευρώπη, με εκατομμύρια χρήστες και πωλήσεις περίπου 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (11,1 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020.

Η ευρωπαϊκή αγορά αναπτύσσεται, καθοδηγούμενη από την υψηλότερη παραγωγή στη Νότια Αμερική και επίσης από την επέκταση των δυνατοτήτων επεξεργασίας του ακατέργαστου ναρκωτικού στην ίδια την Ευρώπη. Η έκθεση επισημαίνει  ότι θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την ανάπτυξη νέων τύπων προϊόντων καπνίσματος κοκαΐνης και προειδοποιεί για υψηλότερους κινδύνους για την υγεία.

«Περισσότερη παραγωγή λαμβάνει χώρα επίσης τώρα στην Ευρώπη, υποδεικνύοντας αλλαγές στον ρόλο της περιοχής στο διεθνές εμπόριο κοκαΐνης», ανέφερε η έκθεση.

Βέλγιο και Ολλανδία

Το Βέλγιο φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της βιομηχανίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλέξει οι κοινοτικοί φορείς. Είναι η χώρα της ΕΕ που κατέσχεσε την περισσότερη κοκαΐνη το 2020, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με συνολικό όγκο 70 τόνων κυρίως στο λιμάνι της Αμβέρσας, έναντι 49 τόνων στην Ολλανδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στις κατασχέσεις.

Το Βέλγιο είναι επίσης leader στην επεξεργασία πάστας κόκας, μαζί με την Ολλανδία και την Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ως αποδεικτικά στοιχεία κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων χημικών πρόδρομων ουσιών για την παραγωγή κοκαΐνης και πληροφορίες για εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Η κοκαΐνη που εισάγεται στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική επανεξάγεται όλο και περισσότερο σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Ασία, καθιστώντας την Ευρώπη «ένα βασικό σημείο μεταφόρτωσης για ναρκωτικά που προέρχονται από αλλού», ανέφερε η έκθεση.

Η βιομηχανία μεθαμφεταμίνης

Η ευρωπαϊκή αγορά μεθαμφεταμίνης αυξάνεται επίσης, αλλά παραμένει πολύ μικρότερη από αυτή της κοκαΐνης, ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας ότι ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθός της.

Το συνθετικό διεγερτικό παραδοσιακά παράγεται κυρίως στην Τσεχική Δημοκρατία και καταναλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ζήτηση αυξάνεται στη Δυτική Ευρώπη, ειδικά στο Βέλγιο, το οποίο έχει γίνει σημαντικός παραγωγός.

«Υπάρχει τώρα αυξανόμενη ανησυχία για τις εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου η μεθαμφεταμίνη μπορεί να παραχθεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», ανέφερε η έκθεση.

Η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος παραγωγός μεθαμφεταμίνης παγκοσμίως και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί συνεργάζονται τώρα όλο και περισσότερο με μεξικανικές εγκληματικές ομάδες για να βελτιώσουν τις διαδικασίες παραγωγής, προειδοποίησαν οι υπηρεσίες της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments