Πολιτική

Λογαριασμοί ρεύματος: Εξειδικεύονται σήμερα οι παρεμβάσεις – Ποιοι θα πάρουν 600 ευρώ

Λογαριασμοί ρεύματος: Εξειδικεύονται σήμερα οι παρεμβάσεις – Ποιοι θα πάρουν 600 ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: tradesmenontime

Στις 8:30 το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδικεύουν και αναλύουν τα νέα μέτρα ανακούφισης από τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς ρεύματος, που εξήγγειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και επιστροφή χρημάτων έως και 600 ευρώ

Στις 8:30 το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός και αφορούν στην ανακούφιση των καταναλωτών, αναδρομικά, αλλά και σε χρονικό ορίζοντα έως το καλοκαίρι του 2023.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Οι 4 παρεμβάσεις σε τρεις φάσεις

Το απόγευμα της Πέμπτης σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, ανέλυσε τους 4 βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής παρέμβασης “ανάχωμα” στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, που έφερε σε απόγνωση τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις. Η τετραπλή αυτή παρέμβαση θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις καλύπτοντας χρονικά το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2023.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και επιστροφή χρημάτων έως 600 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις των 4 σημείων

Πρώτον: Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Δεύτερον: Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Τρίτον: Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο. Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Τέταρτον: Μετατρέπουμε την εξοικονόμηση ενέργειας σε «ασπίδα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της.

Οι τρεις φάσεις – Πώς και ποιοι θα πάρουν έως 600 ευρώ (Αναλυτικά παραδείγματα)

Δεκέμβριος ’21 – Απρίλιος ’22

Στο πλαίσιο του νέου πλέγματος μέτρων, το κράτος θα επιστρέψει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022. Το «ταβάνι» της έκτακτης αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν ένας καταναλωτής έχει πληρώσει για ρήτρα αναπροσαρμογής μέσα στο εξάμηνο αυτό ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 1.200 ευρώ και για το ίδιο διάστημα έχει λάβει επιδότηση από το κράτος 350 ευρώ, έχει συνολικά επιβαρυνθεί με 850 ευρώ. Τότε, το ποσό που θα πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, θα είναι ύψους 510 ευρώ. Στην περίπτωση που μετά την αφαίρεση της επιδότησης προκύψει επιβάρυνση της τάξης των 1.000 ευρώ, τότε θα του επιστραφεί το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό των 600 ευρώ.

Αντίστοιχα, για επιβάρυνση 1.500 ευρώ και αφού αφαιρεθεί η επιδότηση (σ.σ. που «έτρεχε» από την κυβέρνηση για περίπου 4,2 εκατ. παροχές σε κύριες κατοικίες), το 60% αντιστοιχεί σε 900 ευρώ, ωστόσο το ποσό που πιστωθεί στον πολίτη θα είναι και πάλι 600 ευρώ.

Καταναλωτής, δε, με συνολική επιβάρυνση 250 ευρώ, θα λάβει πίσω τα 150.

Μάιος-Ιούνιος 2022

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Επιπρόσθετα, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Έτσι, για ένα ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής της τάξης των 100 ευρώ για κάθε μήνα -αφού αφαιρεθεί και πάλι το ποσό της επιδότησης- θα επιστραφεί στον καταναλωτή ποσό 100 ευρώ -ήτοι, το μισό των 200 ευρώ. Άγνωστο είναι ακόμη το κέρδος που ενδεχομένως θα προκύψει στις τσέπες των καταναλωτών από τη φορολόγηση 90% των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επ’ αυτού αναμένεται το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

Ιούλιος ’22 – Ιούνιος ’23

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα, με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος. Στόχος είναι να απορροφηθεί σε ποσοστό έως και 80% το επιπλέον κόστος της ενέργειας.

Έτσι, οι λογαριασμοί θα μειωθούν σημαντικά, επιστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό εκεί που βρίσκονταν προ κρίσης και με την επιβάρυνση των νοικοκυριών να φτάνει, τελικά, μόλις στο 20%.

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», «Εξοικονομώ» και για Επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο τέταρτος πυλώνας των παρεμβάσεων εστιάζει στο πώς μπορεί το κράτος να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσαρμοστούν καλύτερα στα νέα δεδομένα και να μειώσουν τα ενεργειακά τους έξοδα σε μόνιμη βάση μέσα από δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Έτσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments