Διεθνή

Έβερεστ: Νεκρός Ρώσος ορειβάτης

Έβερεστ: Νεκρός Ρώσος ορειβάτης

Πηγή Φωτογραφίας: CARABINER NEWS, Explorersweb

Έβερεστ: Ο Ρώσος ορειβάτης Πάβελ Κοστρίκιν πέθανε στον «καταυλισμό I» του Έβερεστ και είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος ξένου στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου

Ο Ρώσος ορειβάτης Πάβελ Κοστρίκιν πέθανε στον «καταυλισμό I» του Έβερεστ και είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος ξένου στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου στην τρέχουσα αναρριχητική περίοδο που ξεκίνησε τον Μάρτιο, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Νεπάλ την Κυριακή.

Ο Κοστρίκιν, 55 ετών, πέθανε στον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 5.360 μέτρων. «Ο Ρώσος ορειβάτης αρρώστησε στον καταυλισμό II και πέθανε αφού μεταφέρθηκε στο καταυλισμό I», είπε ο Μπισμα Κουράμ Μπαταράι, αξιωματούχος του Τμήματος Τουρισμού του Νεπάλ, μιλώντας στο Reuters χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο καταυλισμός II στην διαδρομή της νοτιοανατολικής κορυφογραμμής στο Έβερεστ βρίσκεται σε ύψος περίπου 6.400 μέτρων. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σωρός του Κοστρίκιν θα μεταφερθεί στο Κατμαντού όταν βελτιωθούν οι τρέχουσες συννεφιασμένες καιρικές συνθήκες.

Το Έβερεστ έχει αναρριχηθεί 10.657 φορές από τότε που αναρριχήθηκε για πρώτη φορά το 1953, τόσο από τις πλευρές του βουνού στο Νεπάλ όσο και από το Θιβέτ, με πολλούς να έχουν αναρριχηθεί πολλές φορές και 311 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Ιμαλαΐων.

Όπως είναι γνωστό τον περασμένο μήνα, στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, άφησε την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης.

Η ορειβασία είναι η κύρια τουριστική δραστηριότητα στο Νεπάλ και μια βασική πηγή εισοδήματος καθώς και απασχόλησης. Η χώρα έχει οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου.

Όταν κατακτήθηκε για πρώτη φορά το Έβερεστ

«Στο τέλος δεν είναι το βουνό που κατακτούμε αλλά ο εαυτός μας», απάντησε ο Εντμουντ Χίλαρι σε μία από τις αμέτρητες φορές που ρωτήθηκε για το πώς ένιωσε όταν στις 29 Μαΐου 1953 κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία το Εβερεστ μαζί με τον αχώριστο σέρπα του (οδηγό) Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ.

Τίποτα δεν προδίκαζε πως ο μοναχικός έφηβος και μετέπειτα φιλήσυχος μελισσοκόμος από το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας θα πατούσε πρώτος το πόδι του στην αφιλόξενη αλλά ταυτόχρονα μαγευτική «στέγη» του κόσμου. Μέχρι τότε τουλάχιστον 150 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, με το όνειρο της κατάκτησης της ψηλότερης κορυφής του κόσμου να «παγώνει» για πάντα στα μάτια τους. Έντμουντ Χίλαρι: Όταν κατακτήθηκε για πρώτη φορά το Έβερεστ [vid]

Ο Έντμουντ Χίλαρι υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην κορυφή του όρους Έβερεστ. Γεννήθηκε στο Ώκλαντ στις 20 Ιουλίου του 1919 και ήταν επαγγελματίας μελισσοκόμος. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στο Νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Το 1951 αντίκρισε για πρώτη φορά τα Ιμαλάια, συμμετέχοντας στην αναγνωριστική αποστολή μιας ορειβατικής ομάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments