Διεθνή

9η Μαΐου: Με το βλέμμα στραμμένο στην Κόκκινη Πλατεία

9η Μαΐου: Με το βλέμμα στραμμένο στην Κόκκινη Πλατεία

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Mail

Οι εορτασμοί στη Ρωσία για την "Ημέρα της Νίκης" και η μεγάλη παρέλαση του ρωσικού στρατού στην Κόκκινη Πλατεία προκαλούν ανησυχία στη Δύση που μπορεί μόνο να εικάζει για τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022.

Έφτασε η μέρα ορόσημο, όπου στη Μόσχα θα διεξαχθεί η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση, εικόνες της οποίας από τις πρόβες έκαναν τον γύρο του κόσμου, σε μία πρώτη επίδειξη ισχύος του καθεστώτος Πούτιν.

Με τη Δύση να εικάζει το περιεχόμενο της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν , τα μάτια είναι επίσης στραμμένα στον εξοπλισμό που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών.

Στην εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, στην καρδιά της Μόσχας, αναμένεται μια πλειάδα πυρηνικών πυραύλων, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24 και το σύστημα Iskander μικρότερης εμβέλειας.

Στο έδαφος, θα παρελάσουν πολλά σώματα στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων αλεξιπτωτιστών που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία, καθώς και άρματα μάχης, συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων ή ακόμα και εκτοξευτές ρουκετών, όπως περιγράφεται στο σχέδιο της παρέλασης που μεταδόθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας .

Στον αέρα θα επιδείξουν 77 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών Tupolev, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα. Οκτώ μαχητικά αεροσκάφη θα πετάξουν σε σχήμα Ζ, του ρωσικού εθνικιστικού συμβόλου του πολέμου , για «υποστήριξη των μελών της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία», ενώ άλλα θα σχεδιάσουν τα χρώματα της ρωσικής σημαίας, σε μπλε, λευκό και κόκκινο, στον αέρα.

Το “Αεροπλάνο της Αποκάλυψης”

Ένα αεροσκάφος συγκεκριμένα θα τραβήξει την προσοχή: το Ilyushin II-80, με το παρατσούκλι «το αεροπλάνο της Αποκάλυψης». Το αεροσκάφος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass λειτουργεί ως «εθνικό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακυβέρνηση από αέρος σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή σε κατάσταση όπου η επίγεια διοίκηση και η υποδομή ελέγχου καταστρέφονται.

«Αυτή η συσκευή υποτίθεται ότι προστατεύει τους Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Για το λόγο αυτό, δεν έχει εξωτερικές θυρίδες (εκτός από τα παράθυρα του πιλοτηρίου)» και διαθέτει εξοπλισμό που προορίζεται να μπλοκάρει τους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, συνεχίζει το πρακτορείο. Σαφώς, ο εξοπλισμός του μπορεί να αντέξει τις συνέπειες μιας πυρηνικής επίθεσης που θα έκαιγε τα κυκλώματα επικοινωνίας και ελέγχου της συσκευής. Η Ρωσία δεν είναι η μόνη δύναμη που διαθέτει μια τέτοια συσκευή: στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αμερικανική της έκδοση ονομάζεται E-4B, σχεδιασμένη από ένα Boeing 747 και υπάρχει σε τέσσερα αντίγραφα.

Παρέλαση με “απώλειες”

Εάν η επίδειξη αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού είναι εντυπωσιακή, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν: οι παρελάσεις του 2022 θα είναι λίγο λιγότερο στολισμένες από ό,τι το 2021, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πέρυσι κινητοποιήθηκαν για την παρέλαση 191 στρατιωτικά οχήματα και 12.000 στρατιώτες. Φέτος θα παρελάσουν 131 οχήματα και 10.000 στρατιώτες, σύμφωνα με τα σχέδια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το BBC , από την παρέλαση θα λείπουν άρματα μάχης T-80, αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S35 Koalitsiya-SV, εκτοξευτές πυραύλων TOS-1A Solntsepek, κινητά αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir και οχήματα της Εθνικής Φρουράς. Εξοπλισμός που αντιστοιχεί σε αυτούς που φαίνονται στο έδαφος στην Ουκρανία.

Θα μπορούσε αυτό να είναι μια παραδοχή αποτυχίας για τη Μόσχα; Οχι εντελώς. «Είναι μια από τις σπάνιες φορές που η Ρωσία βρίσκεται σε έναν συμβατικό πόλεμο στα σύνορά της και κάνει παρέλαση την ίδια στιγμή. Μια μικρότερη παρέλαση δείχνει ότι η ρωσική κυβέρνηση γνωρίζει τις απώλειες στην Ουκρανία και προσπαθεί να το διαχειριστεί», λέει η Aglaya Snetkov, λέκτορας στο University College του Λονδίνου που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς πολιτικής και ρωσικής ασφάλειας στους Moscow Times .

Αν και η μεγάλη παρέλαση θα διεξαχθεί στη ρωσική πρωτεύουσα και θα παρακολουθηθεί στην τηλεόραση από την πλειονότητα του πληθυσμού, πολλές άλλες πόλεις θα φιλοξενήσουν τη δική τους παρέλαση και τις δικές τους εορταστικές εκδηλώσεις, όπως στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα παρελάσουν στρατεύματα και εξοπλισμός την Πλατεία του Παλατιού , καθώς και στο Ροστόφ επί του Ντον, στο Βόλγκογκραντ, στη Σεβαστούπολη, στο Νοβοσιμπίρσκ ή ακόμα και στο Βλαδιβοστόκ.

Η προπαγάνδα για τον ρωσικό στρατό θα μπορούσε να επεκταθεί και στην Ουκρανία. Την Τετάρτη, οι ουκρανικές στρατιωτικές πληροφορίες φοβήθηκαν ότι θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση στη μαρτυρική πόλη Μαριούπολη. Πληροφορίες που διέψευσε το Κρεμλίνο , το οποίο ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει μεγάλη γιορτή εκεί» όταν «έρθει η ώρα».

Με πληροφορίες Leparisien/Tass/bbc

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments