Διεθνή

Ουκρανία: Τρομακτική μείωση της τάξεως του 45% στην οικονομία

Ουκρανία: Τρομακτική μείωση της τάξεως του 45% στην οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: AP, Reuters

Ουκρανία: Μεγάλη συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας της τάξεως του 45% θα υπάρξει τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σέρχι Μαρτσένκο

Μεγάλη συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας της τάξεως του 45% θα υπάρξει τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σέρχι Μαρτσένκο, τονίζοντας παράλληλα προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται στην πλήρη εξυπηρέτηση του χρέους της.

Η Ουκρανία αναμένει μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση το 2022 συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προέβλεψαν μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 30% με 35% εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.

«Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει τεράστιο τίμημα και αυτό το τίμημα δεν μπορεί να υπολογισθεί», δήλωσε ο Μαρτσένκο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην ετήσια σύνοδο της EBRD στο Μαρακές του Μαρόκου. «Αυτό που μπορεί να υπολογιστεί είναι η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ, είμαστε γύρω στο 45% φέτος», πρόσθεσε, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης.

Η χώρα συνεχίζει να εξυπηρετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα ομόλογα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Η χώρα πρέπει να καταβάλει 1 δισ. δολάρια για ομόλογο με νόμισμα αναφοράς το δολάριο την 1η Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κενό ύψους 5 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση λόγω του πολέμου.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ υποστηρίζει ένα σχέδιο ύψους τρισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου τύπου «Μάρσαλ» ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, προσφέροντας την ισχύ του δανειστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό που όπως είπε πρέπει να είναι μια παγκόσμια προσπάθεια διάσωσης.

Ο Βέρνερ Χόγερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει μόνη της στην πληρωμή του τεράστιου λογαριασμού, που προέβλεψε ότι μπορεί να ανέλθει σε τρισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Μάρσαλ, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ χορήγησαν στην Ευρώπη οικονομική και τεχνική βοήθεια ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων (με σημερινά δεδομένα) σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα ανάλογο πρόγραμμα για την Ουκρανία, ο Χόγερ είπε στο Reuters πως το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας είχε συζητηθεί σε πρόσφατες συναντήσεις στα Ηνωμένα Έθνη, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments