Οικονομία

Δαγούμας – ΡΑΕ: Η δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παρουσιάζει κέρδη

Δαγούμας – ΡΑΕ: Η δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παρουσιάζει κέρδη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Δαγούμας - ΡΑΕ: "Δεν υπάρχουν ενδείξεις για χειραγώγησης των τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

“Δεν υπάρχουν ενδείξεις για χειραγώγησης των τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας, ο οποίος βρέθηκε στην αρμόδια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής και ενημέρωσε τους αρμόδιους της ενέργειας.

Ο κ. Δαγούμας τόνισε πως από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκύπτει ότι δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παρουσιάζει κέρδη, ενώ η λιανική ζημιές.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο διάστημα των έξι μηνών από τον Οκτώβριο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ανήλθαν σε 927 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η ΡΑΕ πήρε στοιχεία για εκπτώσεις ύψους 335 εκατ. ευρώ αλλά και για έμμεσες εκπτώσεις υπό την έννοια των σταθερών συμβολαίων.

Όπως είπε, η ΡΑΕ καταγράφει ανά δραστηριότητα την συνολική κερδοφορία, η οποία μπορεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να απομειωθεί ανάλογα με τις εκπτώσεις που έχουν γίνει.

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε ότι αποτελεί μέρος μιας κυμαινόμενης χρέωσης ενώ η ενεργοποίησή της αποτελεί καθαρά εμπορική απόφαση της κάθε εταιρείας. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4 σημεία στον κώδικα προμήθειας που προβλέπεται η ρήτρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ οι τιμές του ηλεκτρισμού στη χώρα μας, βρίσκονταν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στο μέσο όρο της ΕΕ, ωστόσο η θέση της χώρας αυξομειωνόταν ανάλογα με το ύψος των επιδοτήσεων. Το Δεκέμβριο η Ελλάδα εμφανιζόταν στις πιο ακριβές, ενώ τον Απρίλιο λόγω της αυξημένης επιδότησης, η χώρα μας συγκαταλεγόταν στις πιο φθηνές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments