Διεθνή

Φινλανδία: Καταθέτει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία: Καταθέτει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
Φινλανδία: Η χώρα μετά από την λαίλαπα των αντιδράσεων αποφάσισε να καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία. Το κοινοβούλιο αναμένεται την Δευτέρα να προβεί στην επικύρωση της απόφασης της Κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο, η χώρα εισέρχεται στην Βορειοατλαντική συμμαχία, μία απόφαση που συγκρούεται, τόσο με την Τουρκία, όσο και με την Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρές πολιτικές ουδετερότητας και στη συνέχεια μη ευθυγράμμισης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως πρόκληση της Μόσχας.

Η επικοινωνία του προέδρου της Φινλανδίας με τον Ρώσο ομόλογο του

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν τον ενημέρωσε για την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είχε συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ο Νιινίστο είπε στον Πούτιν ότι η Φινλανδία σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο το Bloomberg.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας με ανάρτησή του στο Twitter, επικοινώνησε με τον Πούτιν, κάνοντας λόγο για «άμεση και ευθεία συζήτηση, η οποία κύλησε χωρίς εντάσεις». Ο ίδιος «είπε στον Πούτιν ότι ήδη από το 2012, κατά την πρώτη τους συνάντηση, του είχε διαμηνύσει ότι κάθε ανεξάρτητο κράτος κοιτάζει προς την μεγιστοποίηση της ασφάλειας του.

Αυτό συμβαίνει και τώρα. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ενισχύει την ασφάλεια της και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Στο μέλλον, το Ελσίνκι επιθυμεί να διευθετήσει τα πρακτικά ζητήματα που εγείρουν οι Ρώσοι γείτονές του, με έναν ορθό και επαγγελματικό τρόπο».

Τέλος, όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο Φινλανδός πρόεδρος επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή.

Ο λόγος που η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έγινε μέλος του ΝΑΤΟ

Και οι δύο χώρες παραμένουν αδέσμευτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικρές στρατιωτικές δυνάμεις, σε σχέση με τη Ρωσία. Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και βρέθηκε αντιμέτωπη μαζί της σε δύο πολέμους, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε μέρος των εδαφών της από τη Μόσχα. Η Φινλανδία υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, παγιώνοντας έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και μένοντας απομονωμένη στρατιωτικά από τη δυτική Ευρώπη.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επέτρεψε στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας, καθώς μειώθηκε η απειλή από τη Μόσχα. Το Ελσίνκι βασίστηκε στη δική του στρατιωτική αποτροπή και σε φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα για να διατηρήσει την ειρήνη. Όμως, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει κάθε άλλο παρά φιλικός.

Η Σουηδία δεν έχει διεξάγει πόλεμο εδώ και 200 χρόνια και η μεταπολεμική εξωτερική πολιτική επικεντρώθηκε στη στήριξη της δημοκρατίας διεθνώς, στον πολυμερή διάλογο και στον πυρηνικό αφοπλισμό. Η Στοκχόλμη μείωσε τον στρατό της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ελπίζοντας ότι σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσε να καθυστερήσει τη ρωσική προέλαση μέχρι να φτάσει βοήθεια. Η επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει κάνει την εγγύηση βοήθειας πολύ πιο ελκυστική.

Ωστόσο, πολλοί από την αριστερά στη Σουηδία παραμένουν καχύποπτοι για την ατζέντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο τελικά βασίζεται στην αποτροπή που παρέχεται από το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία μεταπήδησαν από την επίσημη ουδετερότητα στη στρατιωτική μη ευθυγράμμιση το 1995, όταν εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments