Τεχνολογία

Οι επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν φυτά σε χώμα από τη Σελήνη

Οι επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν φυτά σε χώμα από τη Σελήνη

Πηγή Φωτογραφίας: slate.com- BBC

Ορισμένα φυτά εμφάνισαν προβλήματα στην προσαρμογή τους

Οι επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν φυτά σε χώμα από τη Σελήνη χρησιμοποιώντας δείγματα που συλλέχθηκαν από τις αμερικανικές αποστολές Apollo. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες πρόκειται για την πρώτη φορά που φυτά από τη Γη φυτρώνουν και αναπτύσσονται στο έδαφος ενός άλλου ουράνιου σώματος.

Η εν λόγω εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για την καλλιέργεια φυτών στο φεγγάρι με σκοπό την εξασφάλιση τροφής και οξυγόνου. Επίσης, έρχεται σε μια στιγμή που το πρόγραμμα Artemis της NASA προσπαθεί να στείλει την πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άτομο στον σεληνιακό νότιο πόλο μέχρι το 2030.

Ωστόσο, τα πειράματα αποκαλύπτουν επίσης πόσο «αγχωτικό» είναι για ορισμένα φυτά να αναπτύσσονται σε σεληνιακό ρεγόλιθο, ή έδαφος, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από αυτά του πλανήτη μας. Το φυτό Arabidopsis για παράδειγμα αντιμετώπισε πρόβλημα στην προσαρμογή του στο σεληνιακό έδαφος.

Οι ρίζες του ήταν λιγοστές και χρειάστηκε περισσότερος χρόνο για να αναπτυχθούν διογκωμένα φύλλα σε σύγκριση με το ίδιο είδος που καλλιεργήθηκε σε ηφαιστειακή τέφρα. Μερικά από τα φυτά του σεληνιακού εδάφους εμφάνισαν κοκκινωπά και μαύρα σημάδια μαύρες, ένα εξωτερικό σημάδι στρες.

Η μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς το πείραμα των φυτών δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Communications Biology

Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να προσδιορίσουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο καλλιέργειας φυτών σε σεληνιακό έδαφος και να τους βοηθήσει να αποφύγουν τους στρεσογόνους παράγοντες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments