Διεθνή

Σουηδία: Υπέγραψε την ένταξη της στο ΝΑΤΟ

Σουηδία: Υπέγραψε την ένταξη της στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σουηδία: Την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπέγραψε σήμερα [17/5] η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αν Λίντε

Την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπέγραψε σήμερα [17/5] η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αν Λίντε, όπου στις πρώτες της δηλώσεις τόνισε πως “το αισθάνεσαι σαν κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό”.

Η κίνηση σηματοδοτεί το επίσημο βήμα της Στοκχόλμης προς την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία – τερματίζοντας έτσι δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας – καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια δραματική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και γεωπολιτική σκακιέρα.

«Το αισθάνεσαι σαν κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό, και είναι σαν να καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα που είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε αρχικά η Λίντε και συνέχισε:

«Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Τώρα αυτή την εβδομάδα, αυτή η αίτηση θα υποβληθεί, μαζί με της Φινλανδίας, σε μια μέρα περίπου, και στη συνέχεια θα διεκπεραιωθεί από το ΝΑΤΟ».

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική Φινλανδία για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια του σουηδικού λαού».

Η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας και η αντίδραση Πούτιν

Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ η Συμμαχία θα εξετάσει την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για τις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου των αιτήσεών τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στο γεγονός που άλλαξε την ουδετερότητα των δύο χωρών, τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να βγει νικήτρια από τη σύγκρουση αυτή.

H Δύση μπορεί να φοβόταν μία άκρως επιθετική ρητορική από την πλευρά του Πούτιν στην πρόθεση Φινλανδίας και Ρωσίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, παρά την έντονη ενόχληση που υπάρχει καθώς η Ρωσία βλέπει ότι Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να τους απομονώσουν, η Μόσχα μειώνει τις απειλές της για αντίποινα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο, ο Πούτιν είπε στον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο ότι η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι «λανθασμένη» και θα μπορούσε να έχει «αρνητικές επιπτώσεις» στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις – αλλά δεν προέβη σε συγκεκριμένες απειλές, σύμφωνα με το κείμενο του Κρεμλίνου. Με ανοιχτό το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία και τις σοβαρές απώλειες σε στρατιώτες και αλλά και σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται απίθανο να ανοίξει αυτή την ώρα και άλλο μέτωπο με τις δύο υπό ένταξη χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments