Τεχνολογία

Διατροφολόγος του Χάρβαντ παρουσιάζει τις τροφές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη διάθεσή μας

Διατροφολόγος του Χάρβαντ παρουσιάζει τις τροφές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη διάθεσή μας

Πηγή Φωτογραφίας: YourTipster.gr- Προϊόντα της Φύσης- Therapies

Η διατροφολόγος του Χάρβαρντ παρουσιάζει τα πέντε είδη τροφών που αποφεύγει η ίδια, καθώς όπως αναφέρει, η κατανάλωσή τους μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και αγχωμένοι.

Την ώρα που οι περισσότεροι σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που έχει το φαγητό που καταναλώνουμε στην υγεία μας, την καρδιά μας ακόμα και την εμφάνισή μας, σπάνια εστιάζομαι στο πώς μπορεί η διατροφή που ακολουθούμε να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη διάθεσή μας.

Όμως το έντερο και ο εγκέφαλος βρίσκονται σε συνεχή αμφίδρομη επικοινωνία και η υγεία του ενός επηρεάζει άμεσα του άλλου, όπως αναφέρει η Δρ. Uma Naidoo διατροφολόγος ψυχίατρος, ειδικός στον εγκέφαλο και μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Πιο συγκεκριμένα, όταν υπάρχει φλεγμονή στο έντερο νιώθουμε λιγότερη ενέργεια στο σώμα αλλά και τον εγκέφαλο.

Η διατροφολόγος του Χάρβαρντ παρουσιάζει τα πέντε είδη τροφών που αποφεύγει η ίδια, καθώς όπως αναφέρει, η κατανάλωσή τους μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και αγχωμένοι. Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν άγχος και κούραση

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση ανθυγιεινών επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αρτοσκευάσματα και τα αναψυκτικά, τα οποία είναι γεμάτα με εξευγενισμένα και προστιθέμενα σάκχαρα «πλημμυρίζουν» τον εγκέφαλο με υπερβολική γλυκόζη. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε φλεγμονή στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια σε κατάθλιψη και κόπωση.

«Αντί να αγοράζετε επεξεργασμένα τρόφιμα, συνιστώ να αναζητάτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρέσκα λαχανικά και καθαρές πρωτεΐνες, δηλαδή βιολογικό βόειο κρέας και άγρια ​​ψάρια» συμβουλεύει η διατροφολόγος.

Βιομηχανικά σπορέλαια

Η βιομηχανοποιημένη παραγωγή τροφίμων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη φθηνών, εξαιρετικά επεξεργασμένων ελαίων που δημιουργούνται από τα υποπροϊόντα άφθονων καλλιεργειών, όπως καλαμπόκι, σπόρους σταφυλιού, ηλιέλαιο σόγιας και φοινικέλαιο.

Μέσω της επεξεργασίας, αυτά τα έλαια γίνονται απίστευτα υψηλά σε φλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και στερούνται αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με συμπεράσματα παλιότερων μελετών, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.

«Προτιμήστε στο μαγείρεμα να χρησιμοποιείται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο» συνιστά η Δρ. Uma Naidoo.

Επεξεργασμένα σάκχαρα

Τα προστιθέμενα και επεξεργασμένα σάκχαρα επιδεινώνουν τη φλεγμονή και κατακλύζουν τον οργανισμό με περισσότερη ζάχαρη από αυτή που χρειάζεται, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αυξημένο άγχος και ασταθή επίπεδα διάθεσης.

Επειδή η ζάχαρη έχει εθιστική δράση, όσο λιγότερη από αυτήν τρώμε με την πάροδο του χρόνου, τόσο λιγότερο θα τη λαχταράμε. «Για να μειώσετε την εξάρτησή σας από τη ζάχαρη, ψωνίστε τρόφιμα που δεν παρασκευάζονται με πρόσθετα σάκχαρα», όπως λίγα βατόμουρα ή μία μπουκιά επιπλέον μαύρη σοκολάτα.

Τηγανητά

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 έδειξε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τηγανητά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για το λίπος στη διατροφή έχει αλλάξει. Τώρα οι διατροφολόγοι κάνουν διάκριση ανάμεσα στα «κακά λίπη» (δηλαδή, μαργαρίνη, υδρογονωμένα έλαια), τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις, και τα «καλά λίπη» (δηλαδή αβοκάντο, ελαιόλαδο) που μπορούν να βοηθήσουν στην ευεξία.

Τεχνητά γλυκαντικά

Τα υποκατάστατα ζάχαρης συναντώνται όλο και περισσότερο σε τρόφιμα που χαρακτηρίζονται «υγιεινά», συμβάλλοντας στη μείωση των θερμίδων.

Η επιστήμη, όμως, υποστηρίζει ότι πολλά τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Μία μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κυρίως μέσω ποτών διαίτης, είναι πιο καταθλιπτικοί από εκείνους που δεν τις καταναλώνουν.

Παράλληλα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι τοξικά για τον εγκέφαλο, μεταβάλλοντας τις συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση.

«Για να μειώσετε τα τεχνητά γλυκαντικά, βάλτε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι στα ποτά σας», συστήνει η διατροφολόγος του Χάρβαρντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments