Πολιτισμός

Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18/5): Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό

Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18/5): Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό

Πηγή Φωτογραφίας: Wikiwand- Αρχαιολογία Online Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18/5): 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στα μουσεία –τα οποία υποδέχονται το κοινό με δωρεάν είσοδο

18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στα μουσεία –τα οποία υποδέχονται το κοινό με δωρεάν είσοδο και σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στην ανάδειξή τους καθώς και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων». Παράλληλα, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) επέλεξε τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης–MOMus, ως τιμώμενο φορέα για το 2022, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο.

Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα:

Βιωσιμότητα: Τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχουν τη δύναμη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, να συμβάλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους.

Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινή ζωή αναπτύσσονται εξίσου ταχύτατα και στον τομέα των μουσείων. Η ψηφιακή στροφή συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών και στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των μουσείων.

Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης: Μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία δημιουργούν έναν ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στις 18 και 19 Μαΐου 2022 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 με εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδευόμενο από εργαστήριο σε ομάδα προσφύγων, εκπαιδευτικές διαδικτυακές δράσεις για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεματικές περιηγήσεις στο μουσείο και ψηφιακές εικονικές περιηγήσεις για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής.

Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν:

Α) Θεματικές περιηγήσεις στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του μουσείου από αρχαιολόγους του μουσείου:

1) Την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 12:00-12:45 με θέμα «Μυστικά ομορφιάς της Μυκηναίας» και

2) Την Πέμπτη 19 Μαΐου και ώρα 12:00-12:45 με θέμα «Θεοί και δαίμονες. Μια ματιά στη μυκηναϊκή θρησκεία»

Β) Εκπαιδευτική δράση για μαθητές:

Το πρωί της Τετάρτης 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Τα αρχαία παιχνίδια» σε ομάδα προσφύγων μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από αρχαιολόγους του μουσείου και θα περιλαμβάνει και εικαστικό εργαστήριο.

Γ) Ψηφιακές εκπαιδευτικές δράσεις διατίθενται στην ιστοσελίδα του μουσείου εμπνεόμενες από εκθέματα των μονίμων συλλογών του για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και

Δ) Στην ιστοσελίδα του μουσείου θα διατίθεται σύντομα ψηφιακή εικονική περιήγηση για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής σε επιλεγμένες αίθουσες και εκθέματα των μόνιμων συλλογών του εκθεσιακού χώρου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για ΑμεΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments