Διεθνή

Τουρκία: «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050» λέει η Τζουμχουριέτ

Τουρκία: «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050» λέει η Τζουμχουριέτ
Τουρκία: Μία αρκετά δυσοίωνη πρόβλεψη έκανε η Τζουμχουριέτ σε άρθρο - φωτιά για την Αγία Σοφία.

Το άρθρο της Τζουμχουριέτ προχώρησε στην αποκάλυψη μίας κατάστασης που κανένας δεν γνωρίζει. Η Τουρκική εφημερίδα απεικονίζει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αγία Σοφία μετά τους βανδαλισμούς που υπέστη λόγω της αδιαφορίας των υπεύθυνων για την ασφάλεια της.

Η εφημερίδα έστειλε δημοσιογράφους της στην Αγία Σοφία για αυτοψία, οι οποίοι, μετά από όσα είδαν, κατέληξαν στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050». Όπως ανέφεραν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, πριν από μερικές εβδομάδες ο παραμελημένος ναός υποδέχτηκε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, με την αφορμή του εορτασμού της ισλαμικής γιορτής του Μπαΐράμ.

Σκόνη και σκουπίδια στον ναό

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Τζουμχουριέτ, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγία Σοφία, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο και έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές κατά τα τελευταία χρόνια, κυρίως αφότου μετατράπηκε σε τζαμί, πριν από δύο έτη.

Οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο ακόμη και για επισκέπτες που χρησιμοποιούν το μνημείο για να διανυκτερεύσουν, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να “παρκάρουν” μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Αρχαιολόγοι και Τούρκοι ιστορικοί προειδοποιούν, ότι πρέπει να μπει εισιτήριο για την είσοδο στην Αγία Σοφία και να μπαίνουν μόνο 20 άνθρωποι κάθε φορά, ώστε να μπορεί το μνημείο να διατηρηθεί, αλλιώς προαναγγέλλουν την ολική καταστροφή του, στο – δυστυχώς, όχι και τόσο μακρινό – μέλλον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments