Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: Σε συναγερμό η Ευρώπη – Ανησυχία για το καλοκαίρι

Ευλογιά των πιθήκων: Σε συναγερμό η Ευρώπη – Ανησυχία για το καλοκαίρι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Reporter

Ευλογιά των πιθήκων: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε συνάντηση για να συζητηθεί η ευλογιά των πιθήκων, καθώς έχει "ηχήσει" συναγερμός στην Ευρώπη από την έξαρση των κρουσμάτων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε συνάντηση για να συζητηθεί η ευλογιά των πιθήκων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού με e-mail στο Reuters, λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Συνεχώς τα κρούσματα στην Ευρώπη αυξάνονται, προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, καθώς τα επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα της ασθένειας έχουν ξεπεράσει τα 100.

Στην Ισπανία, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι πλέον 30, αφού εντοπίστηκαν άλλα 23 την Παρασκευή -κυρίως στην περιοχή της Μαδρίτης και έπειτα από «αλυσίδα» μετάδοσης σε μια σάουνα, σύμφωνα με το Reuters.

Στην Πορτογαλία, τα κρούσματα είναι πλέον 23, ενώ παραμένουν υπό εξέταση στην Ισπανία 18 ακόμα περιπτώσεις, για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για την εν λόγω ασθένεια. Στη Βρετανία, τα κρούσματα είναι 20 και στην Ολλανδία βρίσκονται υπό εξέταση πολλά ύποπτα περιστατικά.

Η συνάντηση είναι των μελών της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), επιβεβαίωσε.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε παράλληλα σήμερα πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς, τόνισε ο Κλούγκε.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.

Πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας. Κρούσματα έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων η Βρετανία, Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Η μετάδοση στην κοινότητα φέρνει την επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, για την ώρα, το ξέσπασμα της ασθένειας δεν είναι μεγάλο και τα κρούσματα που εντοπίζονται είναι περιορισμένα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση στην κοινότητα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις, συνήθως, εμφανίζονται μετά από ταξίδι σε χώρες όπου ο ιός είναι ενδημικός, και συχνά μετά από επαφή με μολυσμένο ζώο, όμως επί του παρόντος έχουν καταγραφεί κρούσματα που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού και καμία επαφή με άλλον ασθενή που να έχει επισκεφθεί τις χώρες της Αφρικής.

Επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι θα δούμε το μεγαλύτερο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής, αλλά επίσης τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς δεν φαίνεται ότι θα δούμε χιλιάδες κρούσματα ή ότι η ασθένεια αυτή θα φτάσει σε επίπεδα Covid, ώστε να μιλάμε για μια πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις καθημερινά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments