Διεθνή

Ευλογιά τον πιθήκων: Παγκόσμια ανησυχία για το νέο ιό – Χωρίς φρένο η εξάπλωση του

Ευλογιά τον πιθήκων: Παγκόσμια ανησυχία για το νέο ιό – Χωρίς φρένο η εξάπλωση του

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Bloomberg, Αρχείου, TODAY

Ευλογιά τον πιθήκων: "Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς", σημειώνει μέσω της ανάρτησης στο facebook του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

Πάνω από 100 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων βρέθηκαν σε 12 χώρες παγκοσμίως και έτσι, λόγο της συγκεκριμένης ασθένειας, επαναφέρουν εκ νέου μάσκα και καραντίνα και εξετάζοντας προγράμματα εμβολιασμού.

“Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς”

“Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς”, σημειώνει μέσω της ανάρτησης στο facebook του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επεσήμανε πως η ευλογιά των πιθήκων δεν θα αντιμετωπιστεί όπως ο κορωνοϊός “δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, «από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα καθησυχάζει, καθώς τονίζει ότι είναι «εξαιρετικά απίθανη» η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς, διευκρινίζει ωστόσο τονίζει ότι αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή «με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή».

Ολόκληρη η ανάρτηση του καθηγητή:

«Ένα σημαντικό στοιχείο στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι η κατανόηση των ασυμπτωματικών φορέων.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Αφρική, η πιθανότητα να εκδηλώσεις τη νόσο μετά από στενή επαφή (secondary attack rate) είναι 7.5% αν δεν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά και μόλις 1% αν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά. Οι ορολογικές μελέτες όμως έδειξαν ότι το 18% των ανεμβολίαστων επαφών έκανε ορομετατροπή, δηλαδή πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί η  μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα. Θεωρώ όμως με βάση αυτά τα στοιχεία και το αναδυόμενο πρότυπο υπερμετάδοσης ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή.

Συγχρόνως όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα προκύψουν ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ (όχι λίγα) γεγονότα που δεν εξηγούνται με την σεξουαλική επαφή και πιθανώς δεν θα μπορούμε να βρούμε την πηγή της μετάδοσης. Το γεγονός ότι μπορούμε να εξηγήσουμε ένα ποσοστό μέσω ενός καλά περιγεγραμμένου τρόπου μετάδοσης δεν σημαίνει ότι όλα τα περιστατικά, ακόμα και αυτά που δεν κατανοούμε, αποτελούν τμήμα του ίδιου προτύπου.

Κλείνοντας: Αντιλαμβάνομαι ότι τα αντανακλαστικά μας από την COVID-19 είναι ανεβασμένα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο. Δεν χρειάζεται, όμως, να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό. Πρόκειται για ένα γνωστό νόσημα, που ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, που δεν είναι πολύ μεταδοτικό (όσο η COVID-19), αλλά θέλουμε την συνεργασία και την κατανόηση του κόσμου για να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση,  επαγρύπνηση, ετοιμότητα, ψύχραιμη αντιμετώπιση και συνεργασία. Και κυρίως να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ακρότητες που μας πληγώνουν και μας διαιρούν.

Παραθέτω σχετική βιβλιογραφία και το κείμενο από το οποίο εξάγω συμπεράσματα σχετικά με τους ασυμπτωματικούς φορείς».

Φόβοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε παράλληλα σήμερα πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς, τόνισε ο Κλούγκε.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.

Το Βέλγιο επιβάλλει καραντίνα

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, αφού ανέφερε τέσσερα κρούσματα της νόσου την τελευταία εβδομάδα.

Οι βελγικές υγειονομικές αρχές έλαβαν την απόφαση την Παρασκευή, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης. Οι περιπτώσεις επαφής με την ευλογιά των πιθήκων δεν απαιτείται να αυτοαπομονώνονται, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση ιδιαίτερα εάν έρχονται σε επαφή με ευάλωτα άτομα.

Το Βελγικό Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής δήλωσε ότι ο κίνδυνος μεγαλύτερης επιδημίας στη χώρα είναι χαμηλός, σύμφωνα με τη Saudi Gazette που επικαλείται τη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ο μικροβιολόγος Emmanuel Andre, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για την COVID-19 στο Βέλγιο είπε μέσω ότι το τέταρτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη χώρα. «Αυτός ο ασθενής νοσηλεύεται στη Βαλονία και συνδέεται με ένα φεστιβάλ στην Αμβέρσα στην οποία μολύνθηκαν άλλα δύο άτομα», έγραψε στο Twitter αναφερόμενος σε φεστιβάλ στην πόλη-λιμάνι που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.

Συναγερμός στις ΗΠΑ

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι είναι κάτι για το οποίο «θα πρέπει να ανησυχούν όλοι». Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Ιαπωνία, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια.

«Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν γιατί αν είναι να εξαπλωθεί, θα έχει συνέπειες».», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε τι να κάνουμε, και ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, μπορεί να είναι διαθέσιμο γι’ αυτή» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ έχουν εμβόλια «διαθέσιμα για ανάπτυξη» και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις από την ομάδα υγείας του για την εξελισσόμενη κατάσταση.

Το CNN ανέφερε προηγουμένως ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αξιολογούν ήδη εάν ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς θα πρέπει να παρέχεται σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που θεραπεύουν ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων και άλλα άτομα που μπορεί να διατρέχουν «υψηλό κίνδυνο» για έκθεση στην ευλογιά των πιθήκων.

Επιστρέφει η χρήση μάσκας στη Νέα Υόρκη

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς άρχισαν ήδη να ενθαρρύνουν ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μόλις λίγο διάστημα αφότου οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα.

«Οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και από άλλους ιούς που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη, όπως της COVID-19. Το Τμήμα συνεχίζει να προτείνει μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο της προφύλαξης, κάθε Νεοϋορκέζος που εμφανίζει ασθένεια παρόμοια με γρίπη με πρήξιμο των λεμφαδένων και εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου των τοπικών Αρχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments