Κόσμος

ΗΠΑ: Στέλνουν ειδικές δυνάμεις για την προστασία της πρεσβείας στο Κίεβο

ΗΠΑ: Στέλνουν ειδικές δυνάμεις για την προστασία της πρεσβείας στο Κίεβο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να στείλει ειδικές δυνάμεις για την προστασία της πρεσβεία στο Κίεβο.

Ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει αν οι ΗΠΑ θα στείλουν δυνάμεις στην Ουκρανία. Ο λόγος που εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο είναι για τη φύλαξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN.

Ακόμη, η ιδέα της χρήσης των SOF βρίσκεται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για απόφαση, δήλωσαν οι συγκεκριμένες πηγές.

Ξανά σε λειτουργία η πρεσβεία

Η πρεσβεία επαναλειτούργησε την περασμένη εβδομάδα, αφού ήταν κλειστή για περίπου τρεις μήνες. Προς το παρόν, η πρεσβεία και ο περιορισμένος αριθμός του προσωπικού της προστατεύονται από υπαλλήλους διπλωματικής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο κατά πόσον απαιτείται αύξηση της ασφάλειας αν αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού και κατά πόσον οι SOF είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να εκπληρώσουν αυτές τις απαιτήσεις, τονίζει το CNN.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες συνήθως φυλάσσουν τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, αλλά στο Κίεβο, προς το παρόν, υπάρχει γενική συμφωνία ότι το τυπικό προσωπικό φύλαξης πρεσβειών του Σώματος Πεζοναυτών μπορεί να μην είναι κατάλληλο να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στην Ουκρανία χωρίς πρόσθετες δυνάμεις, λένε αξιωματούχοι.

Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί ανοιχτά στην πρεσβεία. Αλλά η ανησυχία είναι ότι η ρωσική αεράμυνα ή οι πύραυλοι θα μπορούσαν κατά λάθος να στοχεύσουν το συγκρότημα και η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί δραματικά, λένε οι αξιωματούχοι. Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία έχει κατανοήσει σε επίσημη βάση ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν στρατιωτικό προσωπικό για τη φύλαξη των πρεσβειών τους σε όλο τον κόσμο και οποιαδήποτε παρουσία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως κλιμάκωση.

Παρ’ όλα αυτά, η εισαγωγή αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντίληψη αμερικανικής κλιμάκωσης, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ανένδοτος ότι τα χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η ανησυχία έγκειται στο ότι αν οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων εισέλθουν στην Ουκρανία, τότε οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν ένα γρήγορο μέσο για την απομάκρυνσή τους και του προσωπικού της πρεσβείας από την Ουκρανία σε περίπτωση κρίσης. Επί του παρόντος, οι μόνες επιλογές είναι η μεταφορά με οχήματα ή μέσω σιδηροδρόμου στα σύνορα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία διάθεση στο Πεντάγωνο να παράσχει αεροπορική υποστήριξη, όπως ελικόπτερα. Η WSJ ήταν αυτή που ανέφερε πρώτη ότι οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων εξετάζονται για την ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο, όπως τονίζει το CNN.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments