Ελλάδα

Καύσιμα: Το ράλι των τιμών στην βενζίνη και το πετρέλαιο

Καύσιμα: Το ράλι των τιμών στην βενζίνη και το πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Καύσιμα: Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές ανατιμήσεις με αποτέλεσμα το νοικοκυριό να μην μπορεί να προγραμματίσει πολλά από τα έξοδα του.

Τα καύσιμα είναι τα πρώτα που επηρεάστηκαν από την ενεργειακή κρίση. Ήδη οι τιμές της Βενζίνης αλλάζουν μέρα με την ημέρα ανάλογα με τις εξελίξεις στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και μερικούς μήνες.

Πέρα από τις ανατιμήσεις, ένα από τα προβλήματα είναι και η νοθεία, αφού όσο ανεβαίνουν οι τιμές, αυξάνεται και το όφελος των επιτήδειων που νοθεύουν την βενζίνη. Σε κάθε περίπτωση, πλέον η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αγγίξει σε πανελλήνια βάση τα 2,26 ευρώ, η αμόλυβδη 100 οκτανίων περνά τα 2,4 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης πλησιάζει τα 1,9 ευρώ το λίτρο.

“Σπάει” ρεκόρ η αμόλυβδη στην επαρχία

Στην περιφέρεια τα πράγματα αλλάζουν. Ειδικά σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, η Λευκάδα, αλλά και η Ευρυτανία οι τιμές της απλής αμόλυβδης έχουν περάσει τα 2,43 ευρώ, της αμόλυβδης 100 οκτανίων τα 2,55 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης τα 2,08 ευρώ το λίτρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να βάλει κανείς 40 λίτρα απλής αμόλυβδης με τη μέση πανελλήνια τιμή θέλει πλέον σχεδόν 90 ευρώ. Για το ντίζελ το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 76 ευρώ, εξανεμίζοντας ουσιαστικά με τη μια το επίδομα που έχει δώσει η κυβέρνηση για να τονώσει τους οδηγούς.

Νέο ράλι πληθωρισμού

Από τα 1,892 που ήταν η -ήδη αυξημένη- τιμή της αμόλυβδης στις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πλέον οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 19,3%. Οι αυξήσεις από τις αρχές του 2022 στην απλή αμόλυβδη και λόγω της πανδημίας ανέρχονται σε 29,3% και από τις αρχές του 2021 ξεπερνούν το 57%. Για το πετρέλαιο θέρμανσης τα αντίστοιχα ποσοστά φτάνουν το 15,4%, το 26,7% και το 61% αντίστοιχα.

Όλα αυτά δημιουργούν προϋποθέσεις για νέο άλμα του πληθωρισμού ο οποίος ήδη στην Ελλάδα ξεπερνά το 10% σε ετήσια βάση. Όχι μόνο τα νοικοκυριά αναγκάζονται και βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά ανεβαίνει σημαντικά το κόστος και για τις μεταφορές. Αυτό προκαλεί ανατιμήσεις και σε άλλες σειρές προϊόντων, από τρόφιμα είτε βιομηχανικά και άλλα υλικά πλήττοντας και τις επιχειρήσεις.

Η νοθεία προκαλεί τεράστια προβλήματα

Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές φαίνεται ότι αυξάνουν το κίνητρο επιτηδείων για νοθεία, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να πληρώνουν διπλά τη νύφη αφού εκτός από το πρόσθετο κόστος αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να γίνει κάποια ζημιά στα οχήματά τους.

Σε πολύ πρόσφατο ρεπορτάζ του το Mega TV ανέφερε ότι πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα γεμίζουν συνεργεία αυτοκινήτων από διάφορες βλάβες καθώς το φαινόμενο της νοθείας παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα, όμως τα ποσά που πληρώνουν οι παραβάτες είναι συνήθως τόσο χαμηλά που κανείς δε νοιάζεται αν θα εντοπιστεί από τα ελεγκτικά κλιμάκια, ανέφερε στο ρεπορτάζ του το τηλεοπτικό κανάλι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments