Κόσμος

F-35: Η Ελλάδα οχυρώνεται στο Αιγαίο

F-35: Η Ελλάδα οχυρώνεται στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

F-35: H Ελλάδα ζήτησε μία μεγάλη μοίρα αμερικανικών μαχητικών μαχητικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για την Ελλάδα. Μέσα σε αυτά που ζητήθηκαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργός ήταν και μία μοίρα αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

O πρωθυπουργός έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα ότι για να φτάσουν τα πρώτα F-35 σε κάποια ελληνική Μοίρα φέροντας την παραλλαγή «ghost» απαιτούνται διαδικασίες ετών, διαπραγµατεύσεις µε την κατασκευάστρια Lockheed Martin και την αµερικανική κυβέρνηση για να υπογραφεί η διακρατική συµφωνία και εντατική προετοιµασία για την ολοκλήρωση των υποδοµών ασφαλείας.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής

Παρά το γεγονός ότι η προµήθεια των αµερικανικών µαχητικών αεροσκαφών F-35 δεν θα ολοκληρωθεί µε τις διαδικασίες fast track µε τις οποίες αποκτήθηκαν τα γαλλικά Rafale, στην Τουρκία έχουν… αφιονιστεί µε το ενδεχόµενο να θωρακιστεί η Ελλάδα µε ένα οπλικό σύστηµα που η Αγκυρα σχεδίαζε να παραλάβει πρώτη εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, αλλά τώρα είναι όνειρο απατηλό για το καθεστώς Ερντογάν. Η επιλογή των Τούρκων να αγοράσουν τα ρωσικά αντιαεροπορικά S-400 προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον και πλέον η απόκτηση των αµερικανικών F-35 από την Αγκυρα µοιάζει µε χίµαιρα, εκτός κι αν οι ισορροπίες οδηγήσουν τις Ηνωµένες Πολιτείες να λύσουν το εµπάργκο.

Από το 2028, εφόσον το αρχικό χρονοδιάγραµµα υλοποιηθεί πιστά, η ελληνική Πολεµική Αεροπορία θα είναι έτοιµη για να παραλάβει τα πρώτα έξι F-35. Με τα σηµερινά δεδοµένα, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αµυνας προσανατολίζεται να παραγγείλει 24 F-35, τα οποία θα µπορούσαν να παραδίδονται µε ρυθµό έξι τον χρόνο, ώστε η ενσωµάτωσή τους να ολοκληρωθεί το 2031. Ο αριθµός των 24 µαχητικών F-35 δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο η φράση κορυφαίου στελέχους που έχει γνώση των συζητήσεων µε την αµερικανική πλευρά για πρόθεση της Αθήνας να αποκτήσει µια «µεγάλη µοίρα» επί της ουσίας προδιαγράφει τις αποφάσεις.

Το πρόγραμμα παραγωγής F-35

Ακόμη, το πρόγραµµα παραγωγής των F-35 βρ35ίσκεται σε ώριµο στάδιο σε παγκόσµιο επίπεδο µε µια διεθνή γραµµή παραγωγής και έτσι η τιµή ενός F-35A (fly away cost) προσεγγίζει τα 80 εκατ. δολάρια µειούµενη. Από την Ουάσινγκτον υποστηρίζουν, µάλιστα, ότι η τιµή για κάθε F-35 χωρίς τα όπλα του και χωρίς να αθροίζεται το σηµαντικό κόστος που θα απαιτηθεί για τη δηµιουργία των υποδοµών υποστήριξης, ασφαλείας και την εκπαίδευση των χειριστών θα είναι µικρότερη από την τιµή των γαλλικών µαχητικών Rafale που παραλαµβάνει η Πολεµική Αεροπορία.

Ο συνολικός προϋπολογισµός του προγράµµατος αναµένεται να ξεπεράσει σηµαντικά τα 3 δισ. ευρώ. Οι δραµατικές εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνουν στην Αθήνα περιθώρια να διαπραγµατευθεί τα δηµοσιονοµικά όρια και επιπλέον οι Αµερικανοί ισχυρίζονται ότι η αποπληρωµή του προγράµµατος θα γίνει σε βάθος χρόνου και µε ευνοϊκούς όρους χρηµατοδότησης στο πλαίσιο των προβλέψεων της αµυντικής συµφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που εγκρίθηκε µόλις προσφάτως.

Αρµόδιοι παράγοντες λένε ότι η γραµµή παραγωγής των F-35 θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη την περίοδο 2026-2031, γεγονός που ανοίγει την προοπτική παραλαβής των πρώτων F-35 µε την ολοκλήρωση του προγράµµατος αναβάθµισης των 80 F-16 Block 52 της Πολεµικής Αεροπορίας στην έκδοση VIPER. Em8GSQ4WEAEUd1Z

Μία ασπίδα ακόμα στο Αιγαίο

Το αεροσκάφος 5ης γενιάς ενσωµατώνει τεχνολογίες όπως τα χαρακτηριστικά Stealth, το Networked Warfare και το Sensor Fusion που το καθιστούν ανώτερο άλλων µαχητικών και του δίνουν σηµαντικά πλεονεκτήµατα -ακόµη και µε µικρό αριθµό αεροσκαφών- ιδιαίτερα απέναντι σε αντιπάλους που δεν διαθέτουν F-35. Τα F-35 µπορούν να µεταφέρουν όλα τα προηγµένα όπλα που ήδη χρησιµοποιούν τα F-16 της Πολεµικής Αεροπορίας, επιτρέποντας οικονοµία και διαλειτουργικότητα µε τις πολεµικές µοίρες των ελληνικών F-16.

Σε περίπτωση που τελικά και η Τουρκία αποκτήσει στο µέλλον αµερικανικά F-35, η Πολεµική Αεροπορία θα βρίσκεται ένα βήµα µπροστά. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ολιγοήµερης κρίσης -που θεωρείται ως το πιθανότερο ενδεχόµενο-, η ταχύτητα και η αποτελεσµατικότητα για την απόκρουση των επιθέσεων του αντιπάλου θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση ισχυρής διαπραγµατευτικής θέσης, τόσο κατά τη διάρκεια, αλλά και µετά την πιθανή στρατιωτική κρίση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments