Διεθνή

Ρωσία: Ρωγμές στο “μέτωπο” της ΕΕ – Ποιοι διαφωνούν με τη “σκληρή” γράμμη

Ρωσία: Ρωγμές στο “μέτωπο” της ΕΕ – Ποιοι διαφωνούν με τη “σκληρή” γράμμη

Πηγή Φωτογραφίας: europarl

Τρεις είναι οι χώρες που αντιδρούν και ζητούν αλλαγές στο προσχέδιο της τελικής δήλωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη που επιμένουν στη "σκληρή" στάση έναντι της Ρωσίας

Η Ιταλία και η Ουγγαρία προέτρεψαν την ΕΕ να ζητήσει ρητά από τη Ρωσία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες, σε αντίθεση με την κοινή “σκληρή” γραμμή που είναι αποφασισμένα να τηρήσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη απέναντι στη Μόσχα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενη εβδομάδα.

Ένα προσχέδιο τελικής δήλωσης για τη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου, σύμφωνα με το Reuters και με ημερομηνία 19 Μαΐου, περιγράφει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «ακλόνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές δικαίωμα της στην αυτοάμυνα ενάντια στη ρωσική επίθεση». Δεν αναφέρει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ την Παρασκευή, ο πρέσβης της Ιταλίας πρότεινε αλλαγές στο κείμενο λέγοντας ότι θα πρέπει να αναφέρεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να θέτει μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως έναν από τους πρώτους στόχους της ΕΕ, σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Αυτή η πρόταση υποστηρίχθηκε από την Ουγγαρία και την Κύπρο, τα οποία είναι από τα κράτη που επικρίνουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας που έχει μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες λόγω εσωτερικών διχασμών.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται σε ένα σχεδιαζόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ενώ η Κύπρος ανησυχεί για την προτεινόμενη απαγόρευση πωλήσεων ακινήτων σε Ρώσους πολίτες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια ομιλία της στο φόρουμ του Νταβός την Τρίτη, κράτησε μια επιθετική στάση απέναντι στη Ρωσία και δεν έκανε καμία αναφορά σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και η επιθετικότητα Πούτιν πρέπει να είναι μια στρατηγική αποτυχία», είπε.

Το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αναφέρει ότι η ΕΕ «παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία».

Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές μιας σκληρής γραμμής και η Λετονία έχει ζητήσει ακόμη πιο σαφή διατύπωση για αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη, δήλωσαν διπλωμάτες.

Ένα αναθεωρημένο προσχέδιο αναμένεται αργότερα την Τετάρτη μετά από μια συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Η Ιταλία πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ένα ειρηνευτικό σχέδιο στο οποίο θα συμμετάσχουν τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ως μεσολαβητές για να κανονίσουν αρχικά τοπικές εκεχειρίες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments