Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή: Ξεκινά η εφαρμογή του νέου κλιματικού νόμου

Κλιματική αλλαγή: Ξεκινά η εφαρμογή του νέου κλιματικού νόμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κλιματική αλλαγή: Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το κλίμα, ξεκινά σταδιακά η εφαρμογή του σχεδίου ετοιμότητας.

Σε εφαρμογή πρόκειται να μπει πλέον και επίσημα ο νόμος περί κλίματος, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Βουλή. Ο νόμος αυτός που περιλαμβάνει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή.

Υπερ του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε. Στην τροπολογία υπέρ ψήφισε η ΚΟ της πλειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών» ενώ το ΜεΡΑ25 καταψήφισε.

Βασικές προβλέψεις του νόμου

-Ηλεκτροπαραγωγή: Απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα (δηλαδή από λιγνίτη) από την 31η Δεκεμβρίου 2028. Η προθεσμία μπορεί να επισπευστεί περαιτέρω με απόφαση που μπορεί να εκδοθεί μέχρι το 2025, αφού ληφθούν υπόψη η επάρκεια ισχύος και η ασφάλεια εφοδιασμού.

-Οχήματα: Στην Περιφέρεια Αττικής και στην Θεσσαλονίκη (εκτός από τα νησιά), προβλέπεται ότι από το 2026 υποχρεωτικά όλα τα νέα ταξί καθώς και το ένα τρίτο των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων θα είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που αποκτώνται με χρηματοδοτική μίσθωση ή αγορά, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα.

Άλλο σχέδιο πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Κλιματικό νόμο κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της, Αλέξη Τσίπρα και τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στην τροπολογία, η οποία επικεντρώνεται στην «παρέμβαση της πολιτείας για την ανάσχεση των συνεπειών της δυσανάλογης επιβάρυνσης των πολιτών από τις αυξήσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πολιτών να παρέχεται για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2021 ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και την απαγόρευση διακοπής ρεύματος, σε όσους καταναλωτές αδυνατούν να καταβάλουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρούμενων των κάθε είδους επιδοτήσεων.
light-bulb-5244001_960_720

Αλλάζει η ημερομηνία ταξινόμησης αυτοκινήτων

Από την 1η Ιανουαρίου 2030 ή, εφόσον προβλέπεται διαφορετική ημερομηνία, από την ημερομηνία αναφοράς που προβλέπεται στο ενωσιακό δίκαιο, νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που ταξινομούνται είναι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών.

-Κτίρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό κατ’ όγκο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα.

Προβλέπεται επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ( γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή σε σημεία κοντά σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς) θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments