Ελλάδα

Ευλογιά των Πιθήκων: Λινού – “Ο κόσμος να μην ανησυχεί για την ευλογιά των πιθήκων αλλά να προσέχει

Ευλογιά των Πιθήκων: Λινού – “Ο κόσμος να μην ανησυχεί για την ευλογιά των πιθήκων αλλά να προσέχει
Ευλογιά των Πιθήκων: Ενημέρωση, επαγρύπνηση και προσοχή είναι τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση της άγνωστης στους περισσότερους ευλογιάς των πιθήκων σύμφωνα με την Αθηνά Λινού

Ενημέρωση, επαγρύπνηση και προσοχή είναι τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση της άγνωστης στους περισσότερους ευλογιάς των πιθήκων, που εμφανίστηκε αρχές Μαρτίου σε χώρες πέραν της Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική, προκαλώντας ανησυχία και θέτοντας σε ετοιμότητα τα υγειονομικά συστήματα.

«Να μην ανησυχεί αλλά να προσέχει ο κόσμος», αναφέρει με έμφαση στο ΑΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, θεωρώντας «απίθανο να μην εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα». Γι αυτό δίνει έμφαση στους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των επαφών, ο γρήγορος εντοπισμός νέων κρουσμάτων και η απομόνωση, είναι οι παράγοντας που θα σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης.

Συνολικά 19 χώρες, εκτός Αφρικής έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το ECDC,έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από την πρώτη καταμέτρησή του στις 20 Μαΐου και από 38 έφτασαν στα 219 τα κρούσματα, με τα 191 να εντοπίζονται στην Ευρώπη.

ΕΟΔΥ: Η ευλογιά των πιθήκων προσβάλει τον καθένα

Η ευλογιά των πιθήκων έχει ανησυχήσει όλο τον κόσμο, ιατρικό και μη, μιας και μπορεί να μεταδοθεί σχετικά εύκολα και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Έτσι. με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια, ο ΕΟΔΥ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει, ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, τονίζει ο ΕΟΔΥ. eody_1

Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

  • Στενή προσωπική επαφή
  • Έκθεση σε βιολογικά υγρά
  • Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.

«Σε κάθε περίπτωση τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις στη μετάδοσή τους και για αυτό το λόγο τα προληπτικά μέτρα συστήνονται ανεξαιρέτως για όλη την κοινότητα».

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν

Τη χορήγηση εμβολίου σε υγειονομικούς, στην περίπτωση που έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα [24/5].

Επίσης, θα εμβολιάζονται και οι στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν συστήνεται ο οριζόντιος εμβολιασμός του πληθυσμού.
lab-news-medical

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments