Διεθνή

Ουκρανία: Οι πόλεις που έχει βάλει στο στόχαστρο της η Ρωσία

Ουκρανία: Οι πόλεις που έχει βάλει στο στόχαστρο της η Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζεται ασταμάτητα, μιας και οι επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις από τη Ρωσία είναι συνεχείς

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζεται ασταμάτητα, μιας και οι επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις από τη Ρωσία είναι συνεχείς και η ύπαρξη εκεχειρίας φαίνεται να αργεί.

Μάλιστα την ερχόμενη Πέμπτη [2/6] συμπληρώνονται και 100 μέρες από την έναρξης της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων [24 Φεβρουαρίου] και είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως πλέον τα πάντα κρέμονται σε τεντωμένο σχοινί.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να καταλήξει σε απόφαση για το πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το ΝΑΤΟ κινείται ανάμεσα στις προθέσεις του να αναπτύξει δυνάμεις στα ανατολικά, όλο και πιο κοντά στη Ρωσία και στο τουρκικό σαμποτάζ στην ένταξη σε αυτό, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η Μόσχα συνεχίζει απτόητη την προσπάθεια διχοτόμησης της Ουκρανίας.

“Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα το Ντονμπάς”

Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού επικεντρώνονται φυσικά στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς – το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε τη νύχτα «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» -, αλλά δεν περιορίζονται μόνο εκεί.

Βομβαρδισμοί έγιναν στο Χάρκοβο και μάλιστα λίγο μετά την ολοκλήρωση επίσκεψη στην πόλη αυτή, που βρίσκεται στα βόρεια, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο Oυκρανός πρόεδρος απέλυσε τον διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων της πόλης, με το αιτιολογικό ότι δεν επιτελούσε τα καθήκοντά του με τον καλύτερο τρόπο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι «ήρθα, είδα και απέπεμψα τον αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας της περιφέρειας του Χαρκόβου, γιατί δεν εργαζόταν για την υπεράσπιση της πόλης ήδη από τις πρώτες ημέρες αυτού του πολέμου, αλλά σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του».

Το Χάρκοβο είναι μία από τις περιοχές, που δέχεται το ρωσικό σφυροκόπημα εξ αρχής της εισβολής. Η Μόσχα θα ήθελε να το ελέγξει, όμως η σθεναρή ουκρανική αντίσταση έχει αποθαρρύνει μία τέτοια επιδίωξη. Αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο τι στόχους έχει η Ρωσία στην κεντρική και νότια Ουκρανία.

Η Ζαπορίζια που φτάνει στο παραλιακό μέτωπο και βρίσκεται ανάμεσα στο Ντονμπάς και την Κριμαία, έχοντας εδάφη στον άξονα που συνδέει αυτές τις περιοχές, έχει επίσης γίνει στόχος σφοδρών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες. Δημιουργία «ασφαλούς διαδρόμου» από τη Ρωσία και το Ντονμπάς (την περιφέρεια Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη ακόμα πιο συγκεκριμένα) έως την Κριμαία και τη Χερσώνα, χωρίς τον έλεγχο τουλάχιστον της νότιας Ζαπορίζιας δεν μπορεί να γίνει. Άρα, η Ζαπορίζια είναι επίσης ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των στρατιωτικών επιδιώξεων της Ρωσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments