Διεθνή

Guardian: Γιατί “μπλοκάρει” το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Ο ρόλος της Ουγγαρίας

Guardian: Γιατί “μπλοκάρει” το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Ο ρόλος της Ουγγαρίας

Πηγή Φωτογραφίας: arabnews/economictimes/thumb-large

Περισσότερο από τρεις εβδομάδες αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΕ καθυστερεί τα σχέδια

Η ΕΕ συζητά εάν θα “αμβλύνει” τα περί απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου για να εξευμενίσει τον ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εμποδίζει τις τελευταίες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ που πραγματοποίησαν ειδική συνεδρίαση την Κυριακή βρέθηκαν σε αδιέξοδο σχετικά με συμβιβαστικό σχέδιο το οποίο θα προβλέπει απαγόρευση άφιξης ρωσικού πετρελαίου σε δεξαμενόπλοια, ωστόσο θα επιτρέψει εισαγωγές αγωγών, πρόταση η οποία θα επιτρέψει στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία να συνεχίσουν να παρέχονται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα της Σοβιετικής εποχής που διασχίζει την Ουκρανία.

Περισσότερο από τρεις εβδομάδες αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΕ καθυστερεί τα σχέδια. Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι χρειάζεται πέντε χρόνια και δισεκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια της.

Αναζητείται συμβιβαστική λύση

Η αντιπαράθεση απειλεί να επισκιάσει σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη, η οποία είναι επίσημα αφιερωμένη στη συζήτηση της οικονομικής, πολιτικής και ανθρωπιστικής στήριξης προς την Ουκρανία και της κρίσης στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα το πρωί σε νέα προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού σχετικά με το εμπάργκο πετρελαίου. “Μπορεί να μην λειτουργήσει, μπορεί να λειτουργήσει, ωστόσο πιστεύω ότι έχουμε καθήκον να το δοκιμάσουμε”, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Ο αποκλεισμός των αγωγών από τις κυρώσεις της ΕΕ θα προστατεύσει το ένα τρίτο του ρωσικού πετρελαίου που έρχεται στο μπλοκ, διατηρώντας μια πολύτιμη πηγή εσόδων για τη Μόσχα.

Πυρά Ζελένσκι για την καθυστέρηση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πρόκειται να απευθυνθεί σε ηγέτες της ΕΕ μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα, επέκρινε το μπλοκ την προηγούμενη εβδομάδα για την αποτυχία του να καταλήξει σε συμφωνία για το εμπάργκο πετρελαίου. “Κοιτάξτε πόσες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συμφωνήσει σε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας”, δήλωσε την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πληρώνει στη Ρωσία σχεδόν 1 δις ευρώ (850 εκατομμύρια λίρες) την ημέρα για ενέργεια. “Πού είχαν τόση δύναμη αυτοί που μπλοκάρουν το έκτο πακέτο;”

Όταν η ιδέα του αποκλεισμού του πετρελαίου κυκλοφόρησε πριν από εβδομάδες, αρκετά κράτη μέλη το απέρριψαν με το επιχείρημα ότι έδωσε αθέμιτο πλεονέκτημα σε χώρες που μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν φθηνό ρωσικό αργό. Εσωτερικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να επωφεληθεί από το πετρέλαιο 35% φθηνότερα από τις γειτονικές χώρες. Ωστόσο, μετά από εβδομάδες αδιεξόδου, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναζητά τρόπους για να άρει το αδιέξοδο.

“Το να μην υπάρξει συμφωνία ή να παρασυρθούν τα πράγματα περαιτέρω θα ήταν το χειρότερο, ωστόσο το να δούμε συνέπειες εκβιασμού είναι επίσης απογοητευτικό”, ανέφερε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Οξυμένες οι σχέσεις Ουγγαρίας – Κεντρικής Ευρώπης

Το ζήτημα έχει οξύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και των παραδοσιακών συμμάχων της κεντρικής Ευρώπης. Ανώτερος Πολωνός διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη λογική της πολιτικής της Βουδαπέστης για την Ουκρανία και χαρακτήρισε την αντίθεση στο εμπάργκο πετρελαίου πολιτική και όχι τεχνική. “Έχουν λάβει όλα όσα είναι τεχνικά λογικά”, ανέφεραν.

Τα “κέρδη” της Ουγγαρίας από το εμπάργκο

Στην Ουγγαρία προσφέρθηκε διετή καθυστέρηση στην καθιέρωση του πετρελαϊκού εμπάργκο, ώστε να δοθεί χρόνος για την ανακατασκευή των διυλιστηρίων και τη δημιουργία νέων πετρελαιοπηγών από τη νότια γειτονική Κροατία.

Ορισμένοι συμβουλεύουν να μην βιαστούμε σε μια βιαστική συμφωνία, καθώς το προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου δεν προβλέπεται να τεθεί πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Άλλοι αισθάνονται ότι η καθυστέρηση στέλνει ένα τρομερό πολιτικό μήνυμα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να κερδίζουν το πάνω χέρι στο Ντονμπάς μέσω αδυσώπητων πυρών πυροβολικού και αεροπορικών επιθέσεων.

Η Ουγγαρία εξόργισε περαιτέρω ορισμένα κράτη της ΕΕ όταν ανέφερε ότι το ζήτημα δεν πρέπει καν να συζητηθεί στη σύνοδο τη Δευτέρα. “Θα αναδείξει μόνο τις εσωτερικές διαιρέσεις μας χωρίς να προσφέρει ρεαλιστική ευκαιρία για επίλυση των διαφορών”, έγραψε ο Ορμπάν την προηγούμενη εβδομάδα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος διοργανώνει τη συνεδρίαση.

Η Βουδαπέστη προσπαθεί να διαθέσει κονδύλια της ΕΕ για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων της, τα οποία επί του παρόντος μπορούν να πάρουν μόνο ρωσικό πετρέλαιο. Ο Ορμπάν παραπονέθηκε ότι δεν υπήρχαν αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με τα κονδύλια της ΕΕ για τα μεσόγεια κράτη της Κεντρικής Ευρώπης σε πρόσφατο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να απομακρυνθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σε αυτό το σχέδιο, γνωστό ως RePowerEU, η επιτροπή υπέβαλε αμφιλεγόμενη πρόταση για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να πωλούν πλεονάζουσες πιστώσεις άνθρακα, οι οποία θα μπορούσαν να καταστήσουν φθηνότερη την καύση ορυκτών καυσίμων. Πρότεινε επίσης εθελοντική μεταφορά κεφαλαίων από άλλα μέρη του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένα από τα κονδύλια για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες πηγές θα τεθούν σε σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στην Ουγγαρία λόγω μακροχρόνιων ανησυχιών για το κράτος δικαίου στη χώρα. Η χώρα στερήθηκε κονδύλια ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για τον Covid, καθώς δεν κατάφερε να ικανοποιήσει αξιωματούχους της ΕΕ ότι μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα δαπανώνται σωστά.

Η Ουγγαρία θεωρείται ότι βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, καθώς ο αγωγός Druzhba – ο οποίος μεταφράζεται ως «φιλία» – διασχίζει την Ουκρανία. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε το τμήμα του αγωγού που εκτείνεται προς την Ουγγαρία “μεγάλη μόχλευση” την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ολίνα Ζερφάλ, σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι θα ήταν “πολύ σωστό εάν συνέβαινε κάτι σε αυτόν τον αγωγό”, σύμφωνα με σχόλια που δημοσίευσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Η αντιπολίτευση της Ουγγαρίας σημαίνει ότι άλλα μέτρα στο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης των περιορισμών στις ρωσικές τράπεζες και της επιβολής δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε δεκάδες υψηλόβαθμους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων της πρώην Ολυμπιονίκη και φημολογούμενης ερωμένης του Βλαντιμίρ Πούτιν και επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments