Πολιτική

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Σενάρια εκτός πραγματικότητας τα περί υβριδικών απειλών

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Σενάρια εκτός πραγματικότητας τα περί υβριδικών απειλών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ανώτατες πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε διαρκή ετοιμότητα.

Αξιωματούχοι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα. «Τα υπόλοιπα» αναφέρουν, «είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Νωρίτερα, προβληματισμό για υβριδικού τύπου επιθέσεις μέσα στο καλοκαίρι, που θα στοχεύουν σε εσωτερική αποσταθεροποίηση, είχαν εκφράσει κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο, με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οι ίδιοι κύκλοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δεν προσδιόρισαν τις απειλές ως προερχόμενες αποκλειστικά εξ ανατολάς, αλλά «απ’ όπου και αν προέρχονται».

Τα σενάρια που έχουν μελετηθεί

Στα σενάρια που η Αθήνα έχει εξετάσει υπάρχουν και κινήσεις πολύ μεγαλύτερης κλιμάκωσης. Αυτά, όμως, ως τώρα είναι σενάρια επί χάρτου, καθώς η εκτίμηση είναι ότι μια ένταση της τάξης του 2020 δεν συμφέρει την Τουρκία σε καμία περίπτωση, σε αυτή τη συγκυρία. Και μπορεί η πρώτη αντίδραση εκ μέρους των ΗΠΑ να ήταν μάλλον χλιαρή πριν από μερικές μέρες, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μια κλιμάκωση θα μείνει αναπάντητη. Υπάρχει, δε, ένας ακόμα παράγων που μπορεί να επενεργήσει, σύμφωνα με ανάλυση κυβερνητικών πηγών, ώστε η ένταση να μη φτάσει εκ νέου σε δυσθεώρητα επίπεδα – κι αυτός δεν είναι άλλος από τον τουρισμό.

Οπως η Ελλάδα, έτσι και η Τουρκία, περιμένει ένα εξαιρετικό καλοκαίρι μετά από δύο δύσκολες τουριστικές σεζόν για την αγορά της. Σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου η τουρκική οικονομία διάγει μάλλον τις χειρότερες μέρες της και ο πληθωρισμός χτυπά κόκκινο, η γείτων δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τουριστικό συνάλλαγμα, την ώρα ειδικά που η ήπια στάση της έναντι της Ρωσίας την κάνει προορισμό και για Ρώσους τουρίστες. Συνεπώς, τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου μπορεί να μην είναι απολύτως ευφημισμός, υπό την έννοια ότι κανένας δεν θέλει αναταραχή… παρά θιν’ αλός.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments