Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Οι ηγέτες συμφώνησαν για το ρωσικό εμπάργκο

Σύνοδος Κορυφής: Οι ηγέτες συμφώνησαν για το ρωσικό εμπάργκο

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Σύνοδος Κορυφής: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίασαν την Δευτέρα και κατάφεραν να βρουν λύση για το ρωσικό εμπάργκο

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής είχε πολύ σημαντικά θέματα προς συζήτηση, όπως το Ουκρανικό, την επισιτιστική κρίση και φυσικά το πακέτο κυρώσεων της Ευρώπης κατά της Ρωσίας. Το πρόβλημα στην συζήτηση είναι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς κάποιες χώρες είναι εξαρτώμενες από τον “μαύρο χρυσό”.

Πολλοί αξιωματούχοι κατά την έναρξη της διαδικασίας είχαν δηλώσεις πως δεν θα καταλήξουν σε μία συμφωνία. Βασικός πολέμιος του έκτου πακέτου κυρώσεων είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν, η χώρα του οποίου εξαρτάται από την Κίνα.

Όμως η ανατροπή έγινε στο… 90′, για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο κ. Μισέλ.

Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Να σημειωθεί ότι το πακέτο περιλαμβάνει και άλλα σκληρά μέτρα: Βγαίνει από το Swift η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα (Sberbank), ενώ προβλέπεται και η απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς και επιβολή κυρώσεων σε άτομα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ελληνικές προτάσεις

Το θέμα του πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου επανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τονίζοντας ότι όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στην ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά πάντως ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι απέκλεισε την πιθανότητα απόφασης των Ευρωπαίων για επιβολή πλαφόν.

«Το πρώτο θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ξεκινά σε λίγο, θα είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments