Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Δεν υπάρχει συμφωνία για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

Σύνοδος Κορυφής: Δεν υπάρχει συμφωνία για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύνοδος Κορυφής: Αν και η Σύνοδος είναι έτοιμη να ξεκινήσει δεν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων λόγω του εμπάργκο.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει με ένα από τα θέματα να είναι το ουκρανικό. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δήλωσαν οι ηγέτες κατά την άφιξή τους στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Κάποιοι, μάλιστα, πρόσθεσαν ότι οι εβδομάδες των διαπραγματεύσεων για το θέμα δεν έχουν φτάσει ακόμα στο τέλος τους, παρόλο που διατύπωσαν την ελπίδα για μια συμφωνία σε δεύτερο χρόνο.

Επί της αρχής συμφωνία

Σίγουρα, οι ηγέτες πρόκειται να συμφωνήσουν επί της αρχής για το εμπάργκο, όπως υπέδειξε ένα προσχέδιο κειμένου που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, αλλά αναμένεται να αφήσουν όλες τις δύσκολες αποφάσεις για αργότερα.

Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.

Μητσοτάκης: Είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής. «Το πρώτο θέμα που θα μάς απασχολήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά σε λίγο θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, που δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, γι’αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ώστε να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΕ στα πλαίσια του σχεδίου RepowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του RRF».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, που θα απευθυνθεί απόψε στους 27 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την Ένωση να στοχοθετήσει τον λίαν επικερδή ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας και να της αποστερήσει δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα των εξαγωγών πετρελαίου, εκφράζοντας την οργή του για εκείνους που μπλοκάρουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ένωσης στη Μόσχα.

Όρμπαν: Δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεκτή συμβιβαστική λύση για το πετρέλαιο, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 θα συζητήσουν την υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments