Πολιτική

ΥΠΕΘΑ: Τα τεθωρακισμένα που θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία

ΥΠΕΘΑ: Τα τεθωρακισμένα που θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

ΥΠΕΘΑ: Το Υπουργείο ανακοίνωσε την συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας για την αντικατάσταση των τεθωρακισμένων.

Το ΥΠΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς» συμφωνήθηκε η αποστολή στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οχημάτων και η παραλαβή γερμανικών.

Ειδικότερα, «συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder».

Εν καιρώ οι λεπτομέρειες

Πρόκειται, δηλαδή, για οχήματα που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά την ένωσης της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Μεγάλο μέρος του οπλισμού της Ανατολικής Γερμανίας είχε παραχωρηθεί σε συμμαχικές χώρες.

Το υπουργείο τονίζει ακόμη ότι «οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Τι προηγήθηκε

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το μεσημέρι της Τρίτης συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα. Ο Γερμανός καγκελάριος προσέθεσε ότι αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες.

Τα ΒΜΡ-1, πρωτοεμφανίστηκαν το 1973 στο πεδίο μάχης, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Η Ελλάδα διαθέτει τέτοια οχήματα τα οποία παρότι υπέστησαν σημαντικές μετατροπές, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα συντηρησιμότητας, ενώ η δυνατότητα επιβίωσής τους στο πεδίο της μάχης είναι πλέον πολύ μικρή. Ωστόσο οι Ουκρανοί μπορούν να τα ενσωματώσουν γρήγορα στο οπλοστάσιό τους καθώς ήταν εντεταγμένοι στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Το γερμανικής κατασκευής Marder 1A3/5 – αν κι επίσης παλαιάς σχεδίασης – εντούτοις είναι πολύ ανώτερο σε σχέση με το ΒΜΡ-1, και προσφέρει ανώτερη προστασία στους επιβαίνοντες στρατιώτες. Μηχανολογικά έχει πολλές ομοιότητες (κινητήρας, κιβώτιο μετάδοσης) με τα Leopard 1 που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό, συνεπώς αναμένεται να ενταχθούν σύντομα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον ελληνικό στρατό.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Για το συγκεκριμένο ζήτημα εξέδωσαν ανακοινώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αυξάνει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με αποστολή τεθωρακισμένων»

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τη συμφωνία, κρίνοντάς τη ως «επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα Γερμανικά τεθωρακισμένα.

Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό Καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη. Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη-Σολτς»

Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντέδρασε στη γνωστοποίηση της συμφωνίας Μητσοτάκη-Σολτς σχετικά με την παράδοση ελληνικών τανκ στην Ουκρανία.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του ζητεί ενημέρωση από την κυβέρνηση για όλες τις πτυχές της συμφωνίας Ελλάδας-Γερμανίας, καθώς προκύπτουν «εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο» της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments