Ελλάδα

Φωτιά σε Βούλα και Βάρη: Νύχτα αγωνίας – Φόβος για αναζωπυρώσεις

Φωτιά σε Βούλα και Βάρη: Νύχτα αγωνίας – Φόβος για αναζωπυρώσεις
Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, ενημέρωση για την πυρκαγιά θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Άνω Γλυφάδα και επεκτάθηκε σε Άνω Βούλα και στη Βάρη, λόγω και των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι έχουν κοπάσει.

Μετά και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, έχουν ενισχυθεί οι επίγειες δυνάμεις. Στα σημεία επιχειρούν 56 οχήματα, 171 πυροσβέστες και 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ τις προσπάθειες συνδράμουν εθελοντές και οχήματα των δήμων.

Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα εμφανίζεται βελτιωμένη. Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ, ενεργό παρέμενε το μέτωπο στο κοιμητήριο Βούλας. 
Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται νέα ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, ενώ θα συνεχίσουν, ανάλογα με τις συνθήκες, να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, ενημέρωση για την πυρκαγιά θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι βρίσκονταν στη Βάρη μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης «η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση» ενώ  ανακλήθηκαν οι εντολές άμεσης εκκένωσης κατοικιών στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές.

«Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το Χέρωμα Βάρης, από τη Λεωφόρο  Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο. Εκεί ακόμη έχουμε θέμα». Επιστρέφουν δε τόσο οι φιλοξενούμενοι της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος Οδηγός», καθώς επίσης και του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης. «Δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος, για τις δομές αυτές», διαβεβαίωσε, ο δήμαρχος.

Διαμάχη ΔΕΔΔΗΕ – Δήμου Γλυφάδας

Ο δήμος Γλυφάδας, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η φωτιά «ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα».

Ο δήμος μάλιστα δημοσίευσε και φωτογραφίες που δείχνουν το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. «Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις – υδροφόρες και οχήματα – στην πλευρά της Βούλας», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συντόνισε διά ζώσης την επιχείρηση κατάσβεσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Γλυφάδας

Υπό έλεγχο τέθηκε από νωρίς το απόγευμα η πυρκαγιά στην πλευρά της Γλυφάδας, χωρίς να κινδυνεύσουν ζωές και περιουσίες, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και εθελοντών. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα. Όλη η δύναμη του Δήμου Γλυφάδας μαζί με τρεις υδροφόρες και δύο πυροσβεστικά οχήματα α΄τύπου έσπευσε αυτοστιγμεί στο σημείο, μαζί με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντικές ομάδες όμορων δήμων. Τέσσερα εναέρια μέσα (δύο canadair και δύο ελικόπτερα τύπου ericson), 18 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα πληρώματά τους και τους διοικητές και αξιωματικούς από το Αρχηγείο και από τον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό, πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, μαζί με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Γλυφάδας και την Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ο.ΑΝ.Ε.ΑΝ.) Γλυφάδας, καθώς και εθελοντικές ομάδες και υδροφόρα οχήματα από πολλούς δήμους ρίχτηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες, κατορθώνοντας όλοι μαζί να περιορίσουν το μέτωπο της Γλυφάδας. Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι οδήγησαν το μέτωπο της φωτιάς προς τα πάνω και στη συνέχεια κατευθύνθηκε από την πίσω πλευρά στο Πανόραμα της Βούλας εισχωρώντας στον αστικό ιστό με ολέθρια αποτελέσματα. Η δύναμη της Γλυφάδας έσπευσε στη Βούλα να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας με υδροφόρα οχήματα παραμένει όλο το βράδυ σε επιφυλακή και κάνει περιπολίες στο βουνό για τυχόν αναζωπυρώσεις.

«Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (πρώτη και δεύτερη φωτογραφία) ξεκίνησε σήμερα πυρκαγιά στη Γλυφάδα μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων, στους πρόποδες του Υμηττού, μετά το τέρμα της οδού Μετσόβου. Άμεσα κινητοποιηθήκαμε η Πυροσβεστική, η πολιτική μας προστασία και οι εθελοντές μας και συνδράμαμε με όλα τα επίγεια μέσα που διαθέτουμε. Πολύ σύντομα έσβησε χαμηλά στις παρυφές του Υμηττού στη Γλυφάδα η φωτιά και δεν κινδύνευσε κανένας συμπολίτης μας και καμία κατοικία. Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις – υδροφόρες και οχήματα – στην πλευρά της Βούλας», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συντόνισε διά ζώσης την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που έφτασε έως το Πανόραμα της Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό του. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αφού ξέσπασε η φωτιά, να έγινε ίσως έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Η μεγάλη κινητοποίηση

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό, όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα έπνεαν άνεμοι οκτώ μποφόρ. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα.  Για τον λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20.

Στον σχεδιασμό μετείχε και η ΕΛ.ΑΣ, με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, διατέθηκαν πάνω από 150 αστυνομικοί και  48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου ‘Αμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.

Στην πυρκαγιά μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments