Οικονομία

ΕΚΤ: Ετοιμάζει ολοκληρωτική αλλαγή στην πολιτική της

ΕΚΤ: Ετοιμάζει ολοκληρωτική αλλαγή στην πολιτική της

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα [ΕΚΤ] μπαίνει άμεσα σε μια νέα περίοδο στη νομισματική της πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα [ΕΚΤ] μπαίνει άμεσα σε μια νέα περίοδο στη νομισματική της πολιτική, όπου οι ρυθμιστές τους βρίσκονται σε αναζήτηση τρόπων, ώστε να υπάρξει περιορισμός του πληθωρισμού.

Με «όπλα» τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία και «casus belli» την αυξητική τροχιά των τιμών, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λακγκάρντ και οι συνεργάτες της θα άρουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και σύμφωνα με το newsmoney.gr, θα θέσουν επί τάπητος σχέδια για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα εδώ και μια δεκαετία.

Ο πληθωρισμός έχει υπερτετραπλασιαστει σε σχέση με τον στόχο του 2% ενώ αναμένεται πως δεν πρόκειται να μειωθεί υπό του ποσοστού αυτού μέχρι το 2024.

Τα νέα οικονομικά στοιχεία αναμένεται να υποδείξουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και τροφίμων. Η νέα οικονομική πραγματικότητα πληρεί τα κριτήρια της ΕΚΤ όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.

Κατώτατοι μισθοί: Συμφωνία για νέους κανόνες της ΕΕ

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία. Η συμφωνία προβλέπει τους κανόνες της Ε.Ε. για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών, όπως αυτοί προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία ή τις συλλογικές συμβάσεις.

Στόχος της συμφωνηθείσας νομοθεσίας, η οποία θα ισχύει για όλους τους εργαζομένους της Ε.Ε. που έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας, είναι να διασφαλίσει ότι οι κατώτατοι μισθοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα εγγυώνται αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζομένους. Σημειώνεται ότι οι χώρες της Ε.Ε. στις οποίες ο κατώτατος μισθός προστατεύεται αποκλειστικά μέσω συλλογικών συμβάσεων δεν θα είναι υποχρεωμένες να τον θεσπίσουν, ούτε να καταστήσουν τις εν λόγω συμβάσεις καθολικά εφαρμοστέες.

Επαρκείς μισθοί

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσον οι υφιστάμενοι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί τους (δηλαδή ο χαμηλότερος μισθός που επιτρέπεται) είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την αγοραστική τους δύναμη ή τα μακροπρόθεσμα εθνικά επίπεδα παραγωγικότητας και εξελίξεις.

Για την αξιολόγηση της επάρκειας, οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να καθορίσουν ένα «καλάθι αγαθών και υπηρεσιών» σε πραγματικές τιμές. Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να εφαρμόζουν ενδεικτικές τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται ευρέως διεθνώς, όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.

Οι κρατήσεις από τον κατώτατο μισθό ή οι διαφοροποιήσεις του θα πρέπει να μην εισάγουν διακρίσεις, να είναι αναλογικές και να έχουν θεμιτό στόχο, όπως η ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ή παρακρατήσεων που διατάσσονται από δικαστική ή διοικητική αρχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments