Ελλάδα

Περσικός κόλπος: Ανατροπή στην υπόθεση του ρωσικού τάνκερ – Διαφοροποιήθηκε η απόφαση για την κατάσχεση

Περσικός κόλπος: Ανατροπή στην υπόθεση του ρωσικού τάνκερ – Διαφοροποιήθηκε η απόφαση για την κατάσχεση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Περσικός κόλπος: Αλλαγή δεδομένων υπήρξε στην υπόθεση της κατάσχεσης του φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Lana

Αλλαγή δεδομένων υπήρξε στην υπόθεση της κατάσχεσης του φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Lana. Για την ακρίβεια το δικαστήριο της Χαλκίδας ανέτρεψε την απόφαση με την οποία είχε διαταχθεί, καθώς έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας, κ. Παναγιώτης Χιωτέλης, και έτσι πρέπει πλέον η κατασχεμένη ποσότητα των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου να επιστραφεί και το πλοίο να αποχωρήσει.

Αυτό έχει άμεση σχέση και με τους Έλληνες ναυτικούς που είναι αυτή τη στιγμή υπό καθεστώς ομηρίας στην Τεχεράνη εδώ και μία εβδομάδα και γίνεται αγώνας δρόμους από όλους τους φορείς για την απελευθέρωση τους.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο γεγονός στάθηκε και το πρακτορείο Reuters, όπου με εκτενές ρεπορτάζ αναφέρθηκε στην υπόθεση, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα της έφεσης δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο:

«Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεψε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του φορτίου ιρανικού πετρελαίου ενός δεξαμενόπλοιου υπό ιρανική σημαία στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το περιστατικό είχε οδηγήσει σε οργισμένη αντίδραση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να κατάσχουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

Το Ιράν είχε επίσης ασκήσει έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης, δήλωσε μια νομική πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Η προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», δήλωσε η πηγή. «Θα είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτή (η απόφαση του εφετείου)». Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η αμερικανική ή η ελληνική κυβέρνηση θα προσβάλουν την απόφαση, η οποία εκδόθηκε στο Εφετείο της περιοχής της Χαλκίδας.

Το αποτέλεσμα της έφεσης δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει «πειρατεία» την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν στον Κόλπο.

Η υπόθεση προέκυψε όταν οι ελληνικές αρχές τον Απρίλιο δέσμευσαν το υπό ιρανική σημαία Lana, πρώην Pegas, με 19 μέλη ρωσικού πληρώματος στο πλοίο, κοντά στις ακτές της νότιας Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πλοίο απελευθερώθηκε σύντομα λόγω επιπλοκών σχετικά με την ιδιοκτησία του. Τον Μάιο οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου που κρατούσαν στο πλοίο και το μετέφεραν σε άλλο πλοίο, μετά την αρχική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν αργότερα και πάλι το Lana, ενεργώντας βάσει προσωρινής δικαστικής απόφασης για υποτιθέμενα χρέη σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Γιώργο Κοζανίδη.

Ο Κοζανίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί, αλλά δήλωσε στο Reuters ότι η υπόθεση σχετίζεται με απλήρωτες υπηρεσίες ρυμούλκησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments